Venter lemen-eksplosjon i Sør-Norge

De hissige gnagerne har våknet! Fjellet er sprekkeferdig av lemen!

Lemen rømmer fra hund

PÅ RØMMEN: Eilif Johanssen fanget dette redselsfulle og lekne øyeblikket på Hovden i 2010

Foto: EiliF Johanssen

Historiene om den fjellvante sinnataggen er mange. Nå har den i alle fall våknet til liv, og det i hopetall, ifølge forskerne.

– Dette gjelder fra Dovrefjell og sørover. Vi hadde forventet smågnagerår i hele landet, men i Nord-Norge uteblir trolig den store lemeneksplosjonen i år, sier Nina E. Eide, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Bergens Tidende.

Inntil 16 unger

Lemen er en smågnager i hamsterfamilien og lever i fjelltraktene og i nordlige strøk av Skandinavia og Finland. Det finnes også observasjoner på Kolahalvøya i Russland.

Hunn-lemenen får flere kull i året og er den mest tallrike plantespiseren i fjellet. Ofte får hunnen så mange som 5–7 unger per kull, men det finnes også eksempler på 16 unger på ett kull.

Såkalt lemenår oppstår i snitt omkring hvert tredje eller fjerde år. Da øker lemenbestanden betydelig for deretter å bryte sammen igjen. Årsaken til lemenår er at dyrene kan yngle gjennom vinteren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Enkelte år flommer fjellet over av lemen. Hvem er de og hvorfor skjer det? Se video:

Enkelte år flommer fjellet over av lemen. Hvem er de og hvorfor skjer det? Kari Toft forklarer i dette arkivklippet fra Ut i naturen.

Kickstart

– Når det er sju til ni måneder med snø på snaufjellet i Norge eller på den arktiske tundraen, gir dette lemenen en kickstart. Men det er bare når det er gunstige vinterforhold – altså med is og snø, sier Rolf Anker Ims, biologiprofessor ved Universitetet i Tromsø til forskning.no.

Men til tross for at det trolig blir et heftig lemenår i Sør-Norge, så vil det ikke bli noe boom nord for Dovre. I Nord-Norge har nemlig snø- og isforholdene vært ugunstige for den lille krabaten.

– Når isen går helt ned til barmark, er det ikke luftlommer under snøen hvor lemen kan yngle og spise mose og røtter, sier Nina E. Eide.

Er det sant at lemen sprekker av sinne? Se video med zoolog Petter Bøckman:

Zoolog Petter Bøckman om hvorfor det blir lemenår og om lemen sprekker av sinne.