NRK Meny
Normal

Lager varm jul for de hardeste rusmisbrukerne

I fellesområdene til Blå Kors-hjemmet i Arendal er det pyntet til jul, men man forsøker å unngå julestress.

Kari Tønnevold

Virksomhetsleder Kari Tønnevold sier hun er stolt over dette botilbudet som Arendal kommune lenge har jobbet for å få til.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Her er julekuler og engler, klementiner og julekaker. Når NRK besøker hjemmet for de tyngste rusmisbrukerne i Arendal onsdag morgen, er alt rolig. Ingen av leietakerne har ennå kommet inn i fellesområdene, noe virksomhetsleder Kari Tønnevold tar som et godt tegn.

– Vi har jo ikke alltid hatt det sånn. Noen ganger stormer det, så det er et godt tegn når folk er i leilighetene sine, sier Tønnevold.

Har funnet tonen

Det er nå to år siden de tyngste rusmisbrukerne i Arendal fikk sitt eget hjem, etter flere års arbeid. Blå Kors-hjemmet, som drives i samarbeid med Arendal kommune, har 20 leiligheter der det i dag bor 21 mennesker.

Juleprogram Blå Kors

Det er flere tilbud til leietakerne før og i jula.

Foto: NRK

Formålet med leilighetene er å gi de tyngste rusmisbrukerne et trygt og verdig botilbud.

– De skal ha et sted hvor de kan lage seg et hjem. Mange av dem var uten fast bopel, var ofte ute eller gikk fra leilighet til leilighet. Her skal det være en høy terskel for å bli kastet ut, sier Tønnevold.

Får ruse seg

Om morgenen sitter mange av leieboerne hjemme og venter på LAR-medisin, hjemmehjelp eller lignende. Senere kommer de ut i fellesområdene.

– De kan ruse seg så mye de vil i sitt eget hjem, men vi har husregler som gjelder for fellesområdene og de er vi nøye på å følge opp. Der skal det ikke være rusadferd, sier Tønnevold.

Felles jul

Julaften skal feires med pyntet langbord, ribbe, surkål og gaver til alle leietakerne. 1. juledag og nyttårsaften er det også fellesmiddager.

– Vi prøver å finne en mellomting, for dette er ikke en institusjon, men vi skal likevel gi et innhold litt utover det man får andre steder man leier, sier Tønnevold.

Jula er ekstra vanskelig for mange, og Tønnevold sier de legger opp til at ting skal være så normalt som mulig. De oppfordrer leietakerne til å holde seg så edru og i vater som det går an, men de fleste må ha like mye rus om det er jul eller ikke.

– Kunsten er å tone det noe ned, hva er det egentlig vi feirer og hva skal vi takle? I dag skal vi blant annet ha kurs i hvordan man skal takle julestresset, sier Tønnevold.

Blåkors Arendal

Dette hjemmet er for de tyngste rusmisbrukerne i Arendal.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK