Marsipangrisen har i mange år vært et fast innslag i butikker og bakeri rundt juletider. Den som lages nå i Kristiansand, er imidlertid i en helt annen størrelse.
Grisen er et ledd i markedsføringen av «Julebyen Kristiansand».
Ideen om å lage en slik marsipangris, kom fra Åkki Lidi, en av de mange næringsdrivende i byen. Ifølge henne kan dette bli starten på noe nytt.
– Vi har lyst til at dette skal bli en tradisjon, hvor vi utfordrer nye kunstnere hvert år, sier hun.
800 kilo
Det var kunstnerne Stian Pollestad og Erik Pirolt som fikk oppdraget. De begynte med 1,2 tonn marsipan, men etter hvert som grisen har tatt form og noe av marsipanen er skåret vekk, står de igjen med en gris på 800 kilo. Det skal visstnok være ny verdensrekord.
Ifølge kunstnerne, har jobben vært utfordrende.
– Det har vært noe gris, rett og slett. Marsipan er så klissete, sier Stian Pollestad.
Da de ble spurt om å lage julegrisen, måtte de tenke seg litt om.
– Jeg spurte datteren min om hva hun syntes om å gjøre noe sånt. Det var hun som ga meg lyst til å gjøre det. Det er jo mest for barna man lager jula, sier Pirolt.
Pollestad og Pirolt har satt Sørlandet på kartet før. For tre år siden fikk blant annet Pirolts fonteneskulptur «Bestemors siste mens», stor oppmerksomhet.
Stilles ut første søndag i desember
Lidi har tatt grisen i øyesyn og liker det hun har sett. Hun mener kunstnerne har gjort en glimrende jobb.
- Les også: Lag dine egne søte marsipangriser
Til søndag skal grisen avdukes og stilles ut slik at skuelystne kan få se. Den skal ikke spises.
Det gjør ingen ting for kunstner Pollestad.
Å jobbe med noe sånt, gjør at man ikke får lyst på marsipan en stund, sier han.