NRK Meny
Normal

Eskil-kritikken rammer AUF-ledere

Flere AUF-ledere sier de blir truffet av kritikken mot Eskil Pedersens flukt fra gjerningsmannen på Utøya 22. juli, skriver Dagbladet.

AUF-leder Eskil Pedersen.

Kritikken mot AUF-leder Eskil Pedersen rammer også andre ledere i organisasjonen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Brynjar Meling

Brynjar Melings klienter ønsker videre debatt om Eskil Pedersens lederegenskaper etter 22. juli, etter at han som en av de første flyktet fra øya.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX
Emma Martinovic

Emma Martinovic hadde ansvar for 12 deltakere på Utøya.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Bistandsadvokat Brynjar Meling sa denne uken at hans klienter ønsker en debatt om det var riktig av Pedersen som AUFs øverste leder å flykte fra øya.

Kritikken treffer ikke bare Eskil Pedersen, men også andre AUF-ere med ansvar.

Dårlig samvittighet

– Jeg får dårlig samvittighet. Kritikken mot Eskil rammer også oss andre som hadde ansvar på Utøya, sier Emma Martinovic til Dagbladet.

Hun hadde som leder for AUF i Vest-Agder ansvaret for 12 deltagere. Hun reddet seg selv ved å svømme fra øya. Til avisen sier hun at den dårlige samvittigheten hadde sluppet taket, men at den nå blusser opp igjen.

Flere spørsmål reiser seg.

– Hva kunne jeg ha gjort annerledes? Kunne jeg fått med meg flere til å svømme? Skulle jeg ha løpt til teltplassen i stedet for skogen? Da jeg fikk melding om at Breivik var i skolestua, burde jeg ha løpt for å finne flere av mine?

– Vi er ungdomspolitikere

Også fylkeslederne i Buskerud, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag kjenner seg igjen i dette.

– Det er tungt for oss også å få denne debatten gang på gang. Vi er ikke trent for å håndtere krisesituasjoner som et terrorangrep. Vi er ungdomspolitikere, sier Niclas Tokerud fra AUF i Buskerud til Dagbladet.

Mette-Marit og Niclas Tokerud

Niclas Tokerud påpeker at AUF-erne er ungdomspolitikere, og ikke trent til å takle terrorsituasjoner. Her fra da han møtte kronprinsesse Mette-Marit.

Foto: Miriam Øyna / NRK

– Forsterker de vonde følelsene

Psykologspesialist og doktorgradskandidat Silje Ormhaug ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, sier kritikken kan forlenge og forsterke skyldfølelsen.

– Det å føle skyld for at man overlevde, kan forlenge og forsterke de vonde følelsene man bærer på. Mange føler skam, sier hun til avisen.

AUFs valgkomité gikk i går inn for Eskil Pedersen som leder i to nye år.