Krisemøte om fengsel

Politikerne har i ettermiddag krisebehandling av fengselsprosjektet.

Evje fengsel

Leder av Evje Næringspark, Knut Kjetil Møen og ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad sitter torsdag ettermiddag i krisemøte om fengselsplanene på Evje.

Foto: Øystese, Oddgeir / Oddgeir Øystese/NRK

Evje og Hornnes` fengselsutvalg behandler torsdag ettermiddag fengselssaken.

Stortinget vedtok før jul at et fengsel for åpen soning skal bygges på Evjemoen, fordi Evje og Hornnes kommune selv har ønsket prosjektet.

Penger er allerede bevilget over statsbudsjettet, og ekspedisjonssjef i justisdepartementet, Kristin Bølgen Bronebakk, synes det er svært overraskende at kommunen nå stenger porten for fangene.

- Når saken er kommet så langt så synes jeg det er overraskende. Hvis det ikke er mulig å gjennomføre prosjektet som Stortinget har bevilget penger til - så må vi gå tilbake til Stortinget, sier Bronebakk til NRK.

Dermed er det langt fra klart hva som vil skje med Stortingets bevilgning og vedtak om tjue soningsplasser på Evjemoen. For selv om andre steder i Agder kan være interessert i å få et slikt fengsel, er det ikke sikkert at Stortinget vil sende pengene dit.

Har jobbet intenst

Kommunen har de siste par årene jobbet intenst med å få 20 soningsplasser på det gamle militærområdet. Men på overtid blir prosjektet nå stoppet av et enstemmig styrevedtak i Evjemoen Næringspark.

Daglig leder i næringsparken, Knut Kjetil Møen, sier de heller vil satse på utvidelse av Evjeklinikken som allerede er lokalisert på Evjemoen.

Ordfører og ivrig forkjemper for fengsel, Bjørn Ropstad, beklager dette sterkt.

Er blitt komplisert

Saken er ikke ferdig politisk behandlet i kommunen. Spørsmålet er om noen av kritikerne til fengselsprosjektet vil snu, fordi det virker flaut å si nei til noe Evje og Hornnes allerede har bedt Stortinget om å få.

11. april bli fengselet en egen sak i kommunestyret. Robstad står likevel fast på at det i øyeblikket ser umulig ut å få gjennom det planlagte prosjektet på Evjemoen, fordi Evjemoen Næringspark selv er imot.

- Å få fengselet til kommunen er blitt veldig mye mer komplisert når vår næringsavdeling sier at fengselet ikke passer inn, sier Ropstad.

Ser etter andre lokaliteter

- Det som kan skje er at vi ser på alternative plasseringer, men da må vi jobbe raskt. Jeg vet ikke hvilke alternative steder som kan velges, eller hvor langt borte fra sentrum et fengsel med åpen soning kan ligge, men Evje Utvikling har antydet at de er villige til å se på alternative lokaliseringer, sier Ropstad.