KrFs største lokallag vil til Høyre

Under det ekstraordinære årsmøtet i kveld, ga flertallet til kjenne at de vil inn i dagens regjering. Det ble ingen avstemning, men delegatene som blir sendt til fylkesårsmøtet velger høyresiden.

Jørgen Kristiansen og Irene Solli

Irene Solli, som er nestleder i Agder KrF, sa dagens regjeringen ikke har landet i den retning som KrF ønsker. – Det har vi sett gjennom fem år, nå må vi gjøre et valg, sa hun og støttet forslaget om å gå mot Ap og Sp. Her står hun sammen med Jørgen Kristiansen, KrFs varaordfører i Kristiansand.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

KrF-veteran Oddbjørn Kleivane sa på det ekstraordinære årsmøtet at han har ligget våken i 14 dager og tenkt på retningsvalget. – Nå har jeg konkludert. Det ville bli et jordskjelv hvis vi feller dagens regjering.

KrF-veteran Oddbjørn Kleivane

Oddbjørn Kleivane forteller om våkenetter på grunn av KrF.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Rundt hundre medlemmer møtte opp, og det var trangt om både plassen og taletida.

Lokallagsleder Viggo Lütcherath er fornøyd etter kveldens møte:

– Det er et klart mindretall som ønsker å forhandle med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. De har fulgt rådet jeg ga årsmøtet, som også er det samme nestlederne i KrF har gitt.

Viggo Lucherath

– De har fulgt rådet jeg ga årsmøtet, som også er det samme nestlederne i KrF har gitt. sier leder Viggo Lütcherath i Kristiansand KrF. Samtidig var det et stort mindretall som ville til venstre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

2. november skal KrFs skjebnevalg avgjøres på et ekstraordinært landsmøte. Før den tid skal alle fylkene ha ekstraordinære årsmøter, og der skal de velge ut delegater til landsmøtet. Disse skal da bestemme partiets retningsvalg.

Fylkesledere i KrF vil ikke at delegatene skal sendes til landsmøtet med ordre om hva de skal stemme. Dermed hardner kampen om delegatene til.

I kveld har Kristiansand KrF valgt 22 medlemmer som skal sendes til fylkesmøtet. Flertallet av disse har valgt høyresiden, slik det så ut i kveld. Endelig opptelling er klar i morgen.

Totalt uenige

Men mange mener også det stikk motsatte. Nestleder i Agder KrF, Irene Solli er totalt uenig med lokallagslederen. Under møtet i dag, støttet hun forslaget om å gå mot Ap og Sp:

– Det har vi sett gjennom fem år, nå må vi gjøre et valg.

Hun får støtte fra Celina Hagen, styremedlem i Kristiansand KrF. Hun mener KrF skal følge partileder Knut Arild Hareide:

– Det var et stort mindretall som vil gå mot venstre, og jeg føler vi har mye støtte. Jeg har tro på at vi skal vinne frem på landsmøtet.

Celina Hagen

 Celina Hagen, styremedlem i Kristiansand KrF, kjemper hardt for å gå mot venstresiden.

Foto: Svein Sundsdal

Samarbeider med Høyre lokalt

I Kristiansand er det et bredt borgerlig samarbeid, med Ordfører Harald Furre i Høyre og varaordfører Jørgen Kristiansen i KrF. Partiene Høyre, KrF, Frp, Venstre, Sp og Pensjonistpartiet har flertall i bystyret.

Kristiansen mener det vil innebære et linjeskifte for KrF hvis det går mot venstre.

– Jeg anbefaler at vi går til høyresida, sa han.

Årsmøtet

Fullsatt sal i Rådhuset i Kristiansand i kveld.

Foto: Svein Sundsdal / NRK