Hopp til innhold

KrF foreslår å utvide røykeloven

KrF fremmer nå forslag i Stortinget om å utvide røykeloven, og vil med det gjøre det forbudt å røyke flere offentlige steder utendørs.

Video Kommune stumper røykeforbud

KrF vil komme med et lovforslag som gjør at man kan ha røykeforbud også utendørs, der mange mennesker oppholder seg.

Foto: Nyhetsspiller

– Vi opplever at mange tar kontakt fordi de i sommerhalvåret sliter med å være ute enkelte steder fordi det går utover helsen deres, sier Olaug Bollestad, nestleder i KrF og leder i Stortingets helsekomite.

15 år etter at daværende helseminister Dagfinn Høybråten foreslo røykeforbud på restauranter, kafeer og utesteder, fremmer KrF nå et forslag i Stortinget, om å utvide røykeloven til også å gjelde flere offentlige steder utendørs.

Tidligere har en undersøkelse gjort av Kreftforeningen vist flertall i befolkningen for å innføre røykeforbud på uteserveringer, lekeplasser og idrettsarenaer.

– Vi har fått det til i restaurant- og utelivsbransjen, men det er veldig mange som sliter med å være på offentlige steder fordi folk røyker rundt de, fortsetter Bollestad.

Partiet vil derfor komme med et forslag til lovendring som gjør at man også kan ha røykeforbud på de mest strategiske plassene hvor folk oppholder seg.

KrF fremmer sitt forslag i Stortinget i dag eller mandag neste uke.

Video Vil ha Bollestad som nestleder

Nestleder i KrF, Olaug Bollestad, er også leder av Stortingets helsekomité. Hun vil om kort tid foreslå en lovendring, slik at røykeloven også skal gjelde på enkelte offentlige steder utendørs.

Foto: Nyhetsspiller

Vil ha røykfri park i Grimstad

I Grimstad ønskes en lovendring velkommen av Stein Gjulem i partiets lokallag.

Allerede tidlig i vinter vedtok lokallaget en resolusjon om røykfrie uteområder i kommunen.

Offentlige torv, holdeplasser, lekeplasser, innganger til kjøpesentre – og ikke minst byens nye park som er under opparbeidelse i sjøkanten, bør være røykfri, sier Gjulem.

– Det kan bli en fantastisk park med mange muligheter, og jeg tenker at her har Grimstad en mulighet til å ligge i forkant ved å gjøre dette området røykfritt.

Stein Gjulem, KrF Grimstad

Stein Gjulem i Grimstad KrF, vil at den nye byparken som bygges i bakgrunnen skal bli røykfri.

Foto: Miriam Grov / Nrk

Gjulem håper en dag å få se skilt med "Velkommen til en røykfri bypark", men mener det er viktig at man går stegvis frem. Han foreslår å starte for eksempel ved holdeplasser.

Forberedt på reaksjoner

Bollestad er forberedt på at forslaget kan virke provoserende og problematisk på røykerne.

Da det i januar ble kjent at KrF ville legge frem et slikt forslag, svarte kritikere at det nærmest er blitt legitimt å mobbe røykere.

For Bollestad er det et spørsmål om hvem man skal ta mest vare på, røykerne eller de som sliter med helsen og plages av røyking.

– Vi ønsker å lage områder sånn at alle kan være trygge på at de ikke blir eksponert for røyk. Dette vil være en god sak for Helse-Norge, det er god forebygging, og det er god helsepolitikk, sier hun.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %