Hopp til innhold

Krever at pasienter får vite om feilbehandling

Helsedirektoratet skal nå vurdere en lovendring for å sikre at pasienter får vite om de er feilbehandlet.

Hjertetrøbbel (Illustrasjonsfoto)

Helsetilsynet slo nylig fast at ingen har plikt å informere pasienter som er feilbehandlet hos en lege. Nå skal Helsedirektoratet vurdere om det er riktig tolkning av loven.

Foto: colourbox.no

Et tilsyn avdekket i vår at flere pasienter hadde fått uforsvarlig behandling hos en lege i Vest-Agder. Statens helsetilsyn vedtok å begrense legens autorisasjon slik at hun ikke lenger fikk drive selvstendig legevirksomhet.

Helsetilsynet mener at legen har brutt helsepersonelloven i forhold til undersøkelse og behandling av 38 enkeltpasienter. Likevel fikk ikke disse pasientene informasjon om dette.

Ikke plikt til å informere

Helsetilsynet slo nylig fast at ingen har plikt å informere pasientene. Men nå skal Helsedirektoratet vurdere om det er riktig tolkning av loven.

– Det er stadig diskusjoner rundt hvilke rettigheter pasienter har. Når vi får en slik sak på vårt bord, så gjør vi vår vurdering, sier seniorrådgiver Gunhild J. Røstadsand i Helsedirektoratet.

– Bør få vite

Blant pasientene som har fått uforsvarlig behandling uten å ha fått beskjed om dette er det gravide og små barn, det er pasienter med diabetes, kols, astma og høyt blodtrykk.

Eli Gotteberg
Foto: Espen Bierud / NRK

Pasient- og brukerombudet hevder i brev til Helsedirektoratet at det er urimelig når disse pasientene ikke får vite at de har fått uforsvarlig behandling, sier saksbehandler Eli Marie Gotteberg, som er pasient- og brukerombud i Aust-Agder.

Hun mener det er urimelig at Statens helsetilsyn mener feilbehandlede pasienter ikke har rett til å vite om feilbehandlingen.

– Vi mener disse pasientene kan ha behov for informasjon. Det er Helsedirektoratet som er øverste myndighet når det gjelder tolking av regelverket, derfor synes vi det var rimelig å skrive til dem, sier Gotteberg.

Ber Høie svare

Helsepolitisk talsmann i SV, Audun Lysbakken, leverte torsdag skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie, som må besvares i løpet av seks dager.

Audun Lysbakken (SV)
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Han må svare på om han synes det er riktig at pasienter som har blitt feilbehandlet ikke får beskjed om det. Og ikke minst om Regjeringen har tenkt å sikre at de som har fått feilbehandling skal ha rett til å vite hva som har skjedd, sier Lysbakken.

Krever lovendring

Lysbakken vil kreve en lovendring dersom direktoratet kommer fram til at pasientrettighetene i slike saker er for dårlig.

– Det er spørsmål om pasientsikkerhet og om hver enkelts rett til å hvite hva som skjer med oss når vi er til behandling i vårt felles helsevesen, sier Lysbakken.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,62 kr
Dyrest kl. 18 1,39 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %