Hopp til innhold

Vilhelm Krag ble til Knut Hamsun på 17. mai-programmet

17. mai-programmet i Kristiansand prydes av forfatteren som var kjent for nazist-sympatier under krigen. – En lei feil, sier sjefen for nasjonaldagen i Kristiansand.

Vilhelm Krag ble til Knut Hamsun på 17. mai-programmet

Det er en overraskende forside på årets 17. mai-program i Kristiansand. Vilhelm Krag (innfelt t.v.) har blitt til Knut Hamsun (innfelt t.h.).

Foto: Kristiansand kommune

17. mai-programmet i Kristiansand skal etter sigende være prydet av den lokale forfatteren og kulturpersonligheten Vilhelm Krag. Problemet er bare at mannen på tegningen er Knut Hamsun.

Helge Refsnes

Leder av 17.mai-komiteen, Helge Refsnes, synes feilen er lei.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Vi skulle nok ha stukket nesa nærmere inn på portrettet. Det var bare hengt opp på en vegg, og vi gikk ut fra at det var Vilhelm Krag, sier Helge Refsnes.

Når NRK ringer leder for 17.mai-komiteen har han nettopp sett at noe er alvorlig galt med forsiden.

– Jeg tenkte «Au, da». Og dét er et sterkt sørlandsuttrykk.

– Da jeg var inne og hentet det på kontoret, begynte jeg å lure. Jeg så med en gang at dette ikke var Vilhelm Krag - som jeg både har skrevet om og holdt kulturaften om. Det er jo Knut Hamsun, sier Refsnes til NRK.no.

Tidligere forvirring

– Det er en tegning av Knut Hamsun, ja, bekrefter Olav Haugsevje.

Olav Haugsevje

Olav Haugsevje forteller at det ikke er første gang likheten mellom de to forfatterne skaper forvirring.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Han er fagansvarlig i Grimstad bys museer, som har en egen Hamsun-avdeling.

– Her har tegneren laget en klassisk Vilhelm Krag-bakgrunn med seilskip og fyr, så har han tegnet feil mann. Samme forveksling har forekommet før, i avisene, forteller Haugsevje.

– Det er av og til litt vanskelig å se forskjell på de to. Dette er et bilde der Krag er veldig lik Hamsun. De er veldig like på enkelte bilder, forklarer Haugsevje.

For sent å endre

Og nå blir det forfatter og nazisympatisør Knut Hamsun som pryder forsiden på programmet i Kristiansand i år.

– Vi kan ikke gjøre noe med dette, det ville sprenge budsjettet vårt. Dette er trykt opp i mange tusen opplag, det skal jo dekke alle husstander, sier Refsnes.

– Har jo fått med skip, fyrtårn og roser

Det er Gateakademiet ved Samsen kulturhus, et tilbud for ungdom mellom 16 og 25 år som står uten arbeid, som har laget illustrasjonen.

Det er første gang Gateakademiet får oppdraget. Illustratørene valgte selv motiv, men 17.mai-komiteen har godkjent det.

17. mai-program

Grimstads store sønn, Knut Hamsun, får en uventet ære i Kristiansand i år.

Foto: Kristiansand kommune

NRK kjenner ikke til nøyaktig hvordan feilen oppstod, men om man tar et google bilde-søk på Vilhelm Krag, kommer et bilde av Knut Hamsun, fryktelig likt det på 17. mai-programmet, opp som et av de første treffene.

– Dette er ikke profesjonelle kunstnere, men unge personer vi forsøker å hjelpe ut i arbeidslivet. De har nok levert dette i beste mening, men tegnet av et galt bilde. Jeg har vondt for å kjefte noe særlig på dem, sier Refsnes.

– Jeg er jo leder av denne 17. mai-komiteen, så dette må jeg ta, mener han.

– På den annen side har de fått med både seilskip, fyrtårn og røde roser. Så når vi ramser opp så ser det veldig tilforlatelig ut. Men personen ble altså en person fra Grimstad, sier Refsnes.

PR for sørlandsdiktere

Han mener det også er positive ting med kardinalfeilen. Knut Hamsun har sterk tilknytning til Nørholm og Grimstad, om ikke akkurat Kristiansand.

– Nå har vi fått to av våre lokale diktere med på programmet, hvis vi skal ta dette litt humoristisk. Folk kan huske at i 2012 så fikk de presentert hele diktereliten vår.