NRK Meny
Normal

Kort sagt: SAH!

Bassist Fredrik Sahlander syntes det ble for langt å bruke sitt eget etternavn til sin nye, plateaktuelle jazztrio. Dermed ble det kort og fyndig «SAH!».

Fredrik Sahlander

Bassist Fredrik Sahlander er fra Kristiansand, og jobber til daglig ved UiA.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Universitetslektoren fra Kristiansand har spilt med mange dyktige musikere, både på og utenfor Sørlandet, der han har bodd i snart tjue år. På sin ferske trio-plate har han både dradd kort og langt i jazzens verden i sitt søk etter medmusikanter.

Amerikansk stjerne

Den kritikerroste pianisten Bernt André Moen er i likhet med Fredrik ansatt ved Universitetet i Agder, mens trommeslager Kirk Covington i følge Sahlander har reist hit fra stjernene.

For med en bakgrunn som virtuos komper i amerikanske Tribal Tech, og etter samarbeidet med store navn innen jazz og fusion-musikk som Chick Corea, var amerikaneren et ambisiøst førstevalg for den svenskfødte bassisten i Kristiansand.

Vakkert og energisk

Men valget har vist seg å være heldig og slo an gode toner. Samarbeidet ble harmonisk og lykkelig. Selv om amerikaneren ikke klarte å bli med på den sørnorske turneen trioen SAH! i kommende uke legger ut på.

Sah!

Trio: Bernt André Moen, Torstein Lofthus, Fredrik Sahlander i Sah!

Foto: Pressebilde

Sahlander skryter likevel av å ha fått med den dyktige norske perkusjonisten Torstein Lofthus, når trioen i regi av Sørnorsk Jazz-senter blant annet besøker Mandal Jazzklubb (31.01) Kristiansand Jazzvesen (01.02), Arendal Jazzklubb (04.02) og Flekkefjord Jazzklubb (05.02).

Litt idrett

Fredrik Sahlander understreker ellers at den jazz-fusion musikken hans trio fremfører er kompleks, og har litt idrett i seg. Selv om trioen også lager rolige, vakre låter mellom de energiske, improviserte kuttene.

Trioen til bassist Sahlander er en del av 44-åringens doktorgrad, der en teoretisk oppgave også har hatt en kunstnerisk del. Og den delen kan altså nå høres på den ferske plata «Present-Future», på SAH!s kommende turné og på SørlandsScenen i ettermiddag.