Vil ha dødsdommene omgjort

Kirkeledere i Kongo ber om at dødsdommene mot Moland og French tilbakekalles.

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French
Foto: Vatn, Vegar K. / Scanpix

Kirkeledere i Kongo ber regjeringen i Kinshasa omgjøre dødsdommene mot Tjostol Moland og Joshua French. De kongolesiske lederne samarbeider tett med den norske kirken, skriver Vårt Land.

En av kirkelederne viser til motstand mot bruk av dødsstraff i landets nasjonalforsamling.

Kongos utenriksminister har tidlegere forsikret sin norske kollega, Jonas Gahr Støre, om at dødsdommene ikke vil bli fulbyrdet.

– Dommen må kalles tilbake

Biskop Josue Bulambo Lembelembe, som er nestleder for kirkesamfunnet Church of Christ, sier til det kristelige nyhetsbyrået ENI at dommene mot de to nordmennene gir grunn til sterk bekymring. Dommene må kalles tilbake, mener han.

French og Moland ble tidligere denne måneden dømt til døden av en militærdomstol i byen Kisangani. Dommene falt etter at de to var kjent skyldige i å ha drept sin sjåfør, i spionasje, ulovlig våpenimport og i planlegging av fiendtlige handlinger mot Kongo.

Verken Moland eller French ville forklare seg under rettssaken. I ettertid har det kommet fram at de to før den fatale Kongo-turen drev trening av mulige rekrutter til sitt sikkerhetsselskap i Uganda. En video viser brutal trening av nakne rekrutter. .

LES OGSÅ: - VIDEOEN SVEKKER DERES TROVERDIGHET