Vest-Agder
Foto: Grafikk: Kari Løberg Skaar / NRK

Kommunesammenslåing i Agder

 • Vil la Søgne kommune gjenoppstå

  SP-leder Trygve Slagsvold Vedum lover at fylker og kommuner som er sammenslått med tvang, skal få slippe fri igjen etter valget. Vedum trekker fram gamle Søgne kommune som eksempel. – Man må respektere folkeviljen hos én av partene, sier Vedum.

  Søgne Rådhus
  Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK
 • Vil kutte bunnfradraget

  Søgne og Songdalen kan miste bunnfradraget på henholdsvis 900.000 og 300.000 kroner. Det kommer fram i budsjettforslaget for nye Kristiansand kommune. Bunnfradrag er beløpet som trekkes fra før skatt beregnes.

  Terje Fjellvang, Økonomidirektør i Nye Kristiansand,
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
 • Lavere regning på vannforbruk

  Husholdninger i Kristiansand kommune får 25 prosent lavere regning på vannforbruket ved neste faktura. Kommunen vil bruke oppsparte midler til å nedbetale innbyggernes regninger, før kommunesammenslåingen på nyåret.

Det mest kompliserte ved en kommunesammenslåing er organiseringen av helse- og omsorgssektoren. Det sier Kyrre Jordbakke, prosjektleder for nye Lindesnes kommune. Det er mange forberedelser som må gjøres før Marnardal, Lindesnes og Mandal blir en kommune 1. januar 2020. Nå skal det arrangeres folkemøter for å informere folk om arbeidet som gjøres.