NRK Meny
Normal

Kommune får kritikk for hjemmesykepleien

Hjemmesykepleien i Arendal får kritikk av fylkeslegen i en fersk tilsynsrapport. Grunnen er mangelfull behandling av en pasient som kom hjem fra sykehuset tidligere i år.

Tjenestebil, Arendal kommune

Hjemmesykepleien får kritikk etter mangelfull behandling av en pasient.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Kritikken fra fylkesmannen går på dårlig journalføring og manglende kursing av ansatte i hjemmesykepleien i Arendal.

– Kommunen ikke har dokumentert hva som ble gjort i forhold til de instrukser som ble gitt fra spesialist, og for oss er det en ganske alvorlig sak, sier fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen i Aust-Agder.

I saken kommer det fram at for mange pleiere var involvert da pasienten kom hjem fra sykehusoppholdet.

Mange pleiere involvert

Anne Sofie Syvertsen

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen sier dette er en alvorlig sak.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Fylkeslegen mener det er et problem at for mange pleiere var involvert i behandlingen da pasienten var skrevet ut fra sykehus og bodde hjemme.

– Enten må man avgrense antall pleiere, gi god opplæring til alle involverte eller gi et alternativ tilbud på institusjon der man lettere avgrenser antall pleiere som er innom pasientene, mener fylkeslegen.

Kan bli bedre

Enhetsleder i Arendal kommune, Per Øyvind Larsen, kan ikke kommentere den aktuelle saken, men han erkjenner at overgangene fra sykehus til hjemmehjelp kan bli bedre.

– Vi erkjenner å ha utfordringer i forhold til pasientforløp eksternt og internt. Vi jobber derfor med et prosjekt med gode pasientforløp og bedre rutinene. Vi har blant annet en sjekkliste og forbedret kompetansen for å sikre bedre overgang fra sykehuset til pleie hjemme, opplyser Larsen.

Bortkastet sykehusopphold

Fylkeslegen sier kommunen kan hevde at den har gjort mer en det som er dokumentert.

– Men det ble lagt til grunn at kommunen ikke gjorde som de skulle. Da er sykehusopphold bortkastet når det ikke blir fulgt opp i kommunen, mener fylkeslegen.