NRK Meny
Normal

Moland raser mot Støre: – Dette er hans skyld

– Nå tror Kongo de kan gjøre hva de vil med Joshua French. Og det er Jonas Gahr Støres skyld, tordner Knut Moland. – Vi gjorde det vi kunne, sier Norges tidligere utenriksminister.

Moland raser mot Støre

FOR MILDE: – Når Norge ettergir over hundre millioner kroner i gjeld uten krav, så har vi gitt Kongo èn klar melding: Gjør som dere vil med guttene, mener Knut Moland.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Dette er ikke overraskende. Dette er en konsekvens av Jonas Gahr Støres reaksjon på de første dommene, sier Knut Moland til Nrk.no.

Han legger ikke skjul på sin irritasjon over at militæret i Kongo - i strid med konklusjonene fra norske Kripos - har funnet grunnlag for å tiltale Joshua French for drap på sønnen Tjostolv Moland.

Knut Moland mener French nå forfølges videre fordi norsk UD har vært for lite harde i klypa.

– For snille

– Støre slo fast at spiondommene åpenbart var feil. Men at drapsdommene var idømt av en kongolesisk rett. Hele Norge så de elleville rettssakene. Dommene skulle aldri vært godtatt, sier Moland.

Han mener norsk utenrikspolitikk etter draps- og spiondommene har gitt Kongo blankofullmakt til å herje som de vil.

– Norge presterer å ettergi 140 millioner kroner i gjeld uten noen krav. Da skjønte kongoleserne at de kan gjøre akkurat hva de vil!

– Og dette er Støre sin feil, mener du?

Jonas Gahr Støre

IKKE ENIG: – Jeg forstår fortvilelsen, men vi gjorde det vi kunne. Og jeg ønsker ikke gå i en polemikk med Moland, sier Jonas Gahr Støre.

Foto: NRK

– Nei, ikke bare han. Men, altså, problemet oppsto da Norge godkjente deler av dommene. Nå tenker kongolesere på hvordan de skal vri mest mulig penger ut av Joshua French. Da Tjostolv Moland døde forsvant halvparten av pantet de sitter med. Nå har de Joshua igjen.

Les også:

Moland påpeker at helsa til French har blitt dårligere og dårligere etter kameratens død, og tror ikke nordmannen holder ut nye seks måneder.

Støre angrer ikke

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han forstår frustrasjonen til Knut Moland.

– Jeg skjønner fortvilelsen. Men jeg er uenig i påstandene han kommer med. Vi tok saken på største alvor. Vi brukte store ressurser i tiden da jeg var statsråd og jeg forutsetter at den nye ledelsen også gjør det.

– Men, etter den siste nyheten nå, hva sier du til de som etterlyser et norsk UD som var hardere i klypa?

– Vi har vært til stede, vi har brukt både kjente og ukjente kanaler for å bistå de to nordmennene. Det er det jeg må forholde meg til fra min tid som øverste ansvarlige.

– Tenker du i ettertid at noe kunne vært gjort annerledes?

– Det kan man alltid si. Men i hovedtrekk mener jeg vi har gjort de vi kunne under de rådende omstendigheter. Så må vi sørge over - og beklage - at det fikk et så tragisk utfall for Tjostolv Moland, sier Støre.

– Tiden renner ut

Moland er klar på at norske myndigheter må slutte å prate.

– De må handle. Tiden for snakk er forbi. De må handle. Skal de få ham ut, så må det handles!

– Har du tro på at noe vil skje?

– Vet ikke. Men jeg håper og tror at Erna Solberg og statsråd Børge Brende har det trøkket som skal til.