Hopp til innhold

Kjører 80 mil for E18 møte

Ekteparet Arvid og Inger Johanne Amundsen fra Hallingdal kjører over 80 mil for å si sin hjertens mening om den nye E18-traseen mellom Arendal og Tvedestrand på et folkemøte i Arendal onsdag kveld.

Arvid og Inger Johanne Amundsen

Arvid og Inger Johanne Amundsen hadde kjørt langt for å delta under E-18 møte i Arendal.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Ekteparet vil få tilførselsveien fra Krøgenes 40 meter fra husveggen på huset de eier midt i Bymarka i Arendal. Onsdag kveld fikk de sagt veibyråkratene midt i mot etter timevis med bilkjøring. Men de måtte også tåle kritikk fra andre berørte som mente de gikk for langt i kritikken.

Ville informere

Knapt 60 personer hadde møtt frem til folkemøtet som er det første av i alt tre samlinger i Arendal og Tvedestrand om veiprosjektet, som innbefatter 23 kilometer med ny 4-felts motorveg mellom de to byene, og tilførselsveien fra Arendal øst, gjennom Arendals bymark.

Her var berørte, grunneiere, naturvernere, og veibyråkrater på plass for å gjennomgå planene.

Småbruket til ekteparet Amundsen

Dette er huset til ekteparet Amundsen som vil bli berørt av utbyggingen.

Foto: Privat

Statens Vegvesen og prosjektleder for veistrekningen, Harald Tobiassen skulle informere om planene, men måtte også bruke mye tid på å svare på kritiske innlegg fra salen.

– Det er bra med innspill, men vi vil først og fremst prøve å informere om planene og svare på spørsmål, var budskapet hans.

Harald Tobiassen

Harald Tobiassen måtte tåle harde utfall fra enkelte berørte.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Raserer friluftsområdet

Arvid og Inger Johanne Amundsen som får tilførselsveien til E18 helt innpå livet på huset de har eid siden 80-tallet, nøyde seg derimot ikke med spørsmål.

En rekke ganger sa de sin hjertens mening om det de hevder er en rasering av friluftsområdet Bymarka, og måten prosessen har foregått på.

– Vi har et voldsomt engasjement for Bymarka i Arendal , og det er på tide at folk og politikere våkner, sier Arvid Amundsen.

Men kjemper dere bare for deres eget småbruk her ?

– Nei, det løpet er gått, men vi vil kjempe for å hindre at tilførselsveien fra Arendal øst til E18, blir lagt midt i dette vakre området, sier Arvid, som ber politikerne i Arendal tenke seg om.

De to hevdet også at Statens Vegvesen først la veien gjennom marka, og så etterpå definerte hva som var verdifulle friluftsområder, noe Tobiassen i Statens Vegvesen avviste.

Fikk motbør

Men de to ivrige veikritikerne måtte også tåle kritikk fra andre berørte som mente ekteparet gikk for langt, deriblant Egil Haugen som hevdet de overdrev hvor mye friluftsområdet er i bruk.

Egil Haugen, Arendal

Egil Haugen mente berørte deler av Bymarka i Arendal er lite i bruk.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Jeg kjenner Bymarka svært godt og har jaktet i det aktuelle området, og det er skjelden jeg møter folk i området som nå berøres, sa Haugen.

En annen fremøtt kvinne fortalte at hun hadde mistet hjemmet sitt pga av veiutbyggingen, og at Amundsen var for drøy i kritikken.

– Lytter til folk

Prosjektleder, Harald Tobiassen i Statens Vegvesen sier etaten har lyttet til folk og berørte, men at ikke alle har fått det som de vil.

Samtidig innrømmet han på spørsmål fra Amundsen, at han selv ble overrasket over at politikerne i Arendal valgte å legge veien inn i så sårbare områder i Bymarka.

Folkemøte om E-18, Tvedestrand-Arendal

Høy temperatur under folkemøtet om E18 i Arendal onsdag kveld.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,6 kr
Dyrest kl. 08 0,68 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %