NRK Meny
Normal

Kjøper instrumenter for ti millioner kroner

Sparebanken Sør har opprettet en stiftelse for å bygge opp en samling av kvalitetsinstrumenter fra 1700–1800 tallet.

Kjøper intrumenter for ti millioner kroner.

Styreleder Stein Hannevik forklarer hvorfor den nye stiftelsen kjøper inn instrumenter til ti millioner.

Den nye stiftelsen har laget et fond på ti millioner kroner som det skal kjøpes instrumenter for. Disse vil blir lånt ut til musikere i Kristiansand Symfoniorkester og til spesielle, unge talenter.

De beste strykeinstrumentene kan koste flere millioner kroner, og innkjøp av slike instrumenter er ofte ikke mulig å finansiere for orkestre og musikere, derfor vil banken låne ut instrumenter til enkeltmusikere, ifølge styreleder Stein Hannevik.

– Det som koster mye, gjør det fordi det ikke kan reproduseres. De gamle instrumentene fra 16-17- og 1800-tallet ble laget én gang og kan ikke repeteres. Derfor er det stor etterspørsel etter slike instrumenter, som gir en helt unik klang, sier Hannevik.

Vil øke interessen

Styrelederen sier hensikten er å øke interessen for klassisk musikk på Sørlandet og bidra til å oppmuntre ungdom til å satse på en musikalsk karriere.

– Vi vil gi veldig gode musikere mye bedre arbeidsredskaper. Å gi enkeltmusikere et stort løft på instrumentet, tror vi løfter hele symfoniorkesteret og dermed hele Kilden.

I tillegg til musikere i symfoniorkesteret kan også unge talenter få muligheten til å få et slikt instrument. Men det skal ifølge Hannevik da være snakk om helt spesielle talenter.

– Hvor mange instrumenter blir det for ti millioner kroner?

– Kjøper man instrumenter for to til seks millioner kroner, får man fantastiske instrumenter.

Stiftelsen Sparebanken Sør instrumentfond har et styre på fem som velges av bankens styre. Direktør i Kristiansand Symfoniorkester, Stefan Sköld, er valgt som ett av to styremedlemmer fra KSO.

  • LES: Kammermusikk i det 20. århundre
  • Kristiansand symfoniorkester

    Enkeltmusikere i Kristiansand Symfoniorkester skal få tilgang på spesielt gode instrumenter.

    Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix