Normal

Svart arbeid ved Kilden: – Kontrollutvalget krever svar

Kontrollutvalget i Kristiansand vil ha en redegjørelse fra kommunen etter at det ble kjent at en underleverandør i forbindelse med byggingen av Kilden er knyttet til økonomisk kriminalitet.

Video b7f06a6b-690c-4c53-90c1-690fc215a6a6.jpg

Kontrollutvalget i Kristiansand krever nå svar fra kommunen om hvordan et malerfirma som er knyttet til økonomisk kriminalitet kunne bli underleverandør til Kilden.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I forrige uke avdekket Aftenposten det som angivelig skal være svart arbeid under byggingen av Kilden teater- og konserthus i Kristiansand.

Det skal være et malerfirma som er knyttet til økonomisk kriminalitet samtidig som de ble hyret som underleverandør ved byggingen av kulturhuset.

Nå krever Kontrollutvalget i Kristiansand en redegjørelse fra kommunen. Det ble vedtatt enstemmig etter forslag fra Vidar Kleppe.

Vidar Kleppe

– Vi vil ha svar på hvordan dette kunne skje, sier Vidar Kleppe. Kontrollutvalget vedtok enstemmig å få en redegjørelse fra kommunen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi vil ha svar på hvordan dette kunne skje, hva som gikk galt i kontrollen og hvorfor det ikke ble oppdaget, sier Vidar Kleppe, leder i Kontrollutvalget.

Hvitt byggeprosjekt

Kilden skulle være et «hvitt byggeprosjekt» for å forebygge svart arbeid, ble kontrollert av blant annet Skatteetaten. Malerfirmaet skal ha unndratt moms og skatt.

Hvor alvorlig er dette?

– Det er kjempealvorlig, og et problem i byggebransjen at mange jobber svart. Derfor har byggebransjen selv ønsket bedre kontroll, og når leverandører til et bygg som Kilden er knyttet til kriminelle nettverk er det alvorlig, sier Kleppe.

Ukjent for leverandøren

Byggeprosjektet kostet til sammen 1,7 milliarder kroner, hvorav 408 millioner kom fra Kulturdepartementet.

Leverandøren, som står ansvarlig for å sjekke sine underleverandører, sier de ikke har kjennskap til saken.

– Dette er helt nytt for oss. Vi er ikke kjent med denne saken, sa Christian Jørgensen, hos byggherren, Kilden IKS til Aftenposten tidligere.