Hopp til innhold

Kan ha gjort sensasjonelt gullfunn

Etter tre år som metallsøker på hobbybasis, gjorde Jan Olav Pettersen fra Grimstad sitt mest spesielle funn tirsdag 22.august.

Vikingfunn

Finneren av sensasjonen, Jan Olav Pettersen, med medaljongen han fant mandag.

Foto: Leif Dalen / NRK

På omtrent ti centimeters dyp slo detektoren ut på aluminiumsfolie.

– Jeg trodde det var søppel, forteller han til NRK.

Men da Jan Olav kom hjem og fikk fjernet jord fra gjenstanden, viste det seg å være noe helt annet. Trolig gull og trolig fra vikingtid.

Gullfunn fra vikingtid

Jan Olav Pettersen trodde han hadde funnet søppel da metalldetektoren slo ut på aluminiumsfolie, noe det raskt viste seg å ikke være.

Foto: Jan Olav Pettersen / Privat

– Det ser ut til å være et gullanheng eller en draktspenne fra vikingtid eller tidligere, mener Pettersen. Han er medlem av Agder Metalldetektorklubb, og bruker det meste av fritiden sin på denne hobbyen.

– Svært sjeldent funn

Så langt har ikke vernemyndighetene sett funnet på nært hold, men arkeolog Ingvild Paulsen i Aust-Agder fylkeskommune sier at det er en liten sensasjon dersom det viser seg å stemme.

– Det er svært sjelden at det blir funnet gullgjenstander fra denne perioden, så dette er i tilfelle meget spesielt.

Hun understreker at hun foreløpig ikke har sett verken gjenstanden eller bilder av den, fordi hun er på reise i Danmark.

Må leveres inn

Den ivrige metallsøkeren har imidlertid lagt ut bilder fra funnet i sosiale medier, og fått mange tilbakemeldinger på at det må være fra vikingtid. Pettersen er helt klar på hva som nå skal skje med gjenstanden.

Vikingfunn

Jan Olav Pettersen har en bok med bilder av Slemmedalskatten. Det nye funnet er slående likt bildet av medaljongen fra det store funnet fra 1981, gjort bare et par kilometer unna det nye funnstedet.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Det er jo veldig spennende, men ikke noe jeg får beholde. Jeg må levere til fylkesarkeologen for at de skal se nærmere på det, og så havner det vel på museum, tenker jeg.

Det hører med til historien at funnet ble gjort et par kilometer unna stedet der den kjente Slemmedalskatten ble funnet for 35 år siden.

– Det er jo veldig spennende hvis det er en sammenheng mellom de to funnene, om det har blitt mistet på veien eller at det tilfeldig har ligget der, sier han.

Leter på interessante steder

Gullfunn fra vikingtid

Slik ser gjenstanden ut, funnet ti centimeter nede i jorda i Grimstad, ikke langt fra stedet der Slemmedalskatten ble funnet i 1981.

Foto: Jan Olav Pettersen / Privat

Jan Olav Pettersen forteller at det er lurt å drive research i forkant av søk, for å finne plasser det kan være hensiktsmessig å søke. For eksempel i nærheten av gamle veier og bosettinger.

– Jeg ser litt på gamle kart jeg finner på nettet. Gamle amtskart og veikart, forteller han. Dessuten leser han historier fra gamle bygdebøker.

Dermed er det lettere å skille mellom steder som virker spennende og de som er helt uinteressante.

I neste uke skal han møte fylkesarkeologen for å levere den meget sjeldne og helt spesielle gjenstanden, funnet på 10 centimeters dyp i et jordlag i Grimstad et sted.

Slemmedalsskatten

Slemmedalskatten består blant annet av fire armringer i gull, en fingerring, en medaljong og et halskors av gull, syv halsringer av sølv, flere armringer av sølv, knoppene av en stror ringspenne av sølv og et antall mynter. Bildet er fra Kulturhistorisk museum.

Foto: Ove Holst/KHM

Siste nytt fra NRK Sørlandet

UP har fartskontroll

Færre tatt for ruskøyring: – Framleis for mange

Søppelbilen i gata til Knut Fosdahl er i gang med ukens tømming.

Vil hente søppel sjeldnere – familiefar frykter overfylte søppeldunker

null
Spiller nå
Mistenkt for tyveri 01:28
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,13 kr
Dyrest kl. 11 1,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jun 2023 – jun 2024
    + 4,9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,2 %