Kan bli ti nye år med fiskeforbud i Tvedestrand

Fiskeforbudet i Tvedestrand de siste årene har halvert dødeligheten og gitt lang større torsk i området, mener havforskere. Denne uka starter diskusjonen om ti nye år med vern.

Diverse av havforskere i Tvedestandsfjorden, drar opp ruser. Fisk, ål, hummer. Torsk etc. Merker torsk. Undersøker fisk. Forskerbåt i fart. Tvedestrandsfjorden. Fritidsbåt med hytter og brygger bak.(Ved Furøya)

Men å nekte folk å fiske fra bryggene eller fritidsbåtene sine, har vakt sterke reaksjoner hos fritidsfiskere, som er kritiske til at rådmannen i Tvedestrand nå vil ha ti nye år med vern.

Anton Christiansen og Halvard Hanssen.

Nitti år gamle Anton Christiansen (venstre), har fisket i Tvedestrandsfjorden i 80 år. Sammen med Halvard Hanssen (høyre), har de nå sett seg lei av forbudet mot fisking i fjorden.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Vi har startet en underskriftskampanje der vi har samlet over 360 underskrifter mot dette forbudet sier lokalmann, Halvard Hanssen.

Han har sammen med mange andre sett sei lei av å ikke få lov til å fiske i deler av Tvedestrandsfjorden.

– Kystvakta går inn hver fjortene dag og ser til at selv små unger ikke fisker krabber langs brygga.

Mer og større fisk

Likevel har forbudet en positiv side. Fem år med vern og begrensninger av fisket i Tvedestrandsfjorden gjør at det nå bugner med fisk i området.

Havforskere Even Moland og Espen Moland Olsen

VITENSKAPELIG FANGST: Havforskerne, Even Moland og Espen Moland Olsen, forsker på utviklingen blant dyrene i fjorden.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Som følge av verningen ser vi at overlevelsen har blitt doblet sier havforsker Espen Moland Olsen

I tillegg har fisken blitt større. Olsen mener dette er en direkte årsak av forbudet.

– Man har fjernet fiske som en menneskelig påvirkning fra et område. Da kan man ganske sikkert si at det er grunnen til de gode resultatene.

Forbud til behandling

Verneområdet i Tvedestrandsfjorden er det eneste i sitt slag her i landet, og har fått stor nasjonal interesse. Gevinsten av manglende fiske har gjort at kommunen nå har fått mersmak for forbudet.

Tvedestrandsfjorden

TI NYE ÅR: Rådmannen i Tvedestrand ønsker ti nye år med vern her i Tvedestrandsfjorden som følge av de gode resultatene forbudet har hatt for fisken.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Planutvalget i Tvedestrand starter behandling av ti nye frednings år for fisk, tirsdag. 20. mai. Saken skal først i kommunestyret, så departementet.