Innbruddsforsøk i gullsmed

Gullsmed Erik Peersen fortviler etter nok et innbruddsforsøk i forretningen hans i Flekkefjord.

Gullsmed P. I. Peersen

Gullsmedforretningen P.I. Peersen har alarmer av flere slag, men det stopper ikke tyvene fra å forsøke å få tak på kostbare smykker.

Foto: Lars Eie / NRK

Erik Peersen

Erik Peersen er mektig sint og fortvilet etter nok ett innbruddsforsøk.

Foto: Lars Eie / NRK

Ved 4-tiden i natt forsøkte to gutter å ta seg inn i gullsmedforretningen. Dette er andre gang på kort tid, sier Peersen som har leilighet over butikken.

– Det var noe forferdelig banking. Jeg trodde det var på veggen, men jeg så til min forundring at det sto to unge menn og hamret løs på det ene vinduet med spisse hakker. De hamret skikkelig – akkurat som en hakkespett, sier Peersen til NRK.

De to var godt i gang og hadde klart å lage hull i vinduet, men nærmere gullvarene kom de ikke – denne gang.

– Jeg kikket rett ned på de og banka på ruta og tenkte at nå orker jeg ikke mer innbrudd. Da de så meg tok pakket de utstyret sammen pose og føyk av sted. Etter det har ingen sett dem, sier Peersen.

– Skikkelig dritt

Peersen har opplevd mange innbrudd og forsøk på innbrudd i butikken sin. Siste gang var i forrige måned.

– Den store vindusruta i butikken ble skiftet for bare 2–3 uker siden for jeg hadde et innbruddsforsøk i begynnelsen av november, og hadde akkurat kommet i mål med å gjøre reint etter det, sier han.

– Hva tenker du om at dette stadig skjer?

– Jeg synes det er tragisk at man stadig skal oppleve sånn. Alle sier at det er jo ikke farlig for forsikringa dekker dette, men den gjør ikke det. Det er egenandel og masse styr. Og i tillegg må vi gjøre rent og rydde hele gullsmedbutikken hvor det er glassbrott over alt. Skikkelig dritt er det, sier en oppgitt Peersen.

Vindusruta har fått hard medfart denne gang også – og må skiftes igjen.

Røyker ut skurkene

Peersen har som mange andre gullsmeder i landsdelen installert røykmaskin, som tåkelegger butikklokalet hvis tyver skulle prøve seg. Røyken fyller lokalet i løpet av få sekunder, og kan ligge i rommet i opp til en time. Her er det ikke lett å få med seg hverken verdier, eller å finne veien ut.

I natt gikk alarmen, men røykdetektoren ble ikke utløst.

– Alarmen går automatisk fordi jeg har glassdetektor som indikerer innbrudd med en gang den hører knust glass. Samtidig går det en røykdetektor – slik at brannvesen og andre blir varslet automatisk, sier Peersen.

Politiet kom i natt fra Farsund, men ingen er pågrepet. Politiet etterforsker saken som forsøk på grovt tyveri.