I kveld velger de ny kommune: – Jeg aner ikke hvilken vei det bærer

Klokka 22 blir det klart hvilke kommuner Lindesnes kan komme til å slå seg sammen med. Men på nyåret blir det ny avstemning, og da kan velgerne si nei.

Janne Fardal Kristoffersen

– Nå er alt åpent. Jeg aner ikke hvilken vei det bærer, sier ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Flommen og stengte veier i helgen preget første dag av folkeavstemningen i Lindesnes. I går stemte 293 innbyggere. 553 har forhåndsstemt. Totalt er det 3.786 stemmeberettigede i kommunen. Folkeavstemningen fortsetter i dag fra klokka 13.00 til 20.00.

For velgerne som nå går til valgurnene i Lindesnes, er det to alternativer: å gå østover til Mandal og Marnardal, eller å gå vestover til Hægebostad, Lyngdal og Audnedal.

Janne Fardal Kristoffersen (H)

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) sier det er viktig at Lindesnes blir med i en storkommune.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) er spent på utfallet.

Spør folket

– Politikerne kunne ha avgjort saken, men vi ønsker å involvere innbyggerne. Det er innbyggerne som skal bo i den nye storkommunen, og da ønsker vi at de skal bestemme retningsvalget. Og når vi først spør innbyggerne om råd, må vi selvfølgelig ta rådet vi får på alvor. Vi er tydelig på at alternativet som får flertall under folkeavstemningen også vil bli resultatet.

Det har vært arrangert hele sju folkemøter i forkant av folkeavstemningen. Engasjement har vært stort.

Men dette er ikke den eneste folkeavstemningen som skal holdes i Lindesnes. Allerede på nyåret kommer en ny avstemning.

Ny avstemning

– Da blir det den fremforhandlede avtalen med de foretrukne kommunene som settes opp mot nullalternativet – å stå alene, sier ordføreren.

– Men hvorfor to avstemninger?

– Vi kunne ha spurt folk i dag om de ønsker en sammenslåing eller ikke, og hvilken retning de eventuelt ønsker. Men mange spørsmål er fremdeles uklare – for eksempel hvordan det nye inntektssystemet for kommunene blir. I løpet av denne måneden blir det mer klart hvordan det blir å stå alene som en liten kommune. Hvis det viser seg å bli krevende, vil trolig enda flere synes det er en god ide å slå seg sammen med omkringliggende kommuner.

Jeg hadde ønsket å ta begge spørsmålene opp under ett, men flertallet av politikerne ønsket to folkeavstemninger. Det viktigste nå er å ta et retningsvalg. Det blir en spennende dag, sier Janne Fardal Kristoffersen.

Utfallet helt åpent

– Jeg aner ikke hvilken vei det bærer. Men nå får vi en avklaring. Det viktigste for meg er at vi blir en del av en ny storkommune. Så kan jeg gå i begge retninger, for begge alternativene er gode.

Klokka 20 stenger valglokalene, og rundt klokka 22 er resultatet klart.

– Dette får også betydning for kommunene rundt oss. For sier vi ja til noen, sier vi også nei til andre, sier Janne Fardal Kristoffersen.