I år kommer juletorsken i junior-utgave

Kuling og ruskevær har hindret fangstbåtene i å dra ut på åpent hav. Derfor tilbyr fiskehandlerne stort sett juletorsk i liten størrelse.

Reidar Fredriksen

Det er få utgaver av denne ruggen hos Fiskeeksperten Reinhartsen i år. Årsaken er at fiskebåten ikke har kommet seg ut på åpent hav de siste ukene som følge av dårlig vår.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Juletorsk-salg på fiskebrygga

Mange vil sikre seg torsk til jul. Og torsk blir det, bare i litt mindre variant.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK
Reidar Fredriksen

De fleste torskene Reidar Fredriksen har fått inn, er i størrelsen 2-2,5 kilo. Men han fant en litt større fisk for fotografen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

– Vi er i rute med juletorsken. Det har kommet inn fangst nå i morgentimene, og det kommer inn nye partier i løpet av formiddagen. Men det er en utfordring å skaffe torsk i stor størrelse, sier Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten Reinhartsen på fiskebrygga i Kristiansand.

Den ukronede fiskekongen i Kristiansand har i årevis solgt juletorsk til feststemte mennesker. I år må imidlertid folk ta til takke med juniorutgaver av den høyt skattede fisken.

Garantert fisk til alle

– Vi har hatt såpass dårlig vær de siste par ukene at fangstbåtene ikke har kommet seg langt nok ut på sjøen. Og i fjorder og fjordarmer er ikke fisken på langt nær så stor som den man fanger lenger ute, sier Fredriksen.

– Betyr det at du ikke kan garantere torsk til alle?

– Jeg kan garantere at folk får torsk, men når folk bestiller tar vi forbehold om at størrelsen er mindre enn normalt. De fleste fiskene vi har inne nå er på 2-2,5 kilo. Først i morgen kommer en av de større fiskebåtene inn. Der er det trolig større fisk, sier Fredriksen.

En knapp uke før julaften var 300 kilo torsk bestilt av Arve Kolstad ved Fiskernes Salgslag i Grimstad.

Se video:

Juletorsken er kommet. Fiskernes Salgslag, Grimstad