Hopp til innhold

Hver eneste dag sendes narkotika i post: – Barn helt ned i 13-årsalderen bestiller det på nett

Stadig færre narkotikabeslag gjøres langs Norges landegrense. Nå er det konvolutter og pakker i posten som tollerne må holde et ekstra øye med.

Narko kamuflert som godteri

NARKOTIKA I GODTERI: I fjor ble det forsøkt smuglet inn mer narkotika gjennom post enn noen gang tidligere. I flere av pakkene og konvoluttene der narkotika blir funnet, er stoffet gjemt i godteriposer. På bildet ser man ecstasy-piller funnet i en Haribo-pose.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personene som forsøker å smugle narkotika inn i landet gjennom postforsendelser blir stadig yngre.

– Ungdom sitter hjemme og bestiller ting de absolutt ikke bør bestille, sier seksjonssjef Helge Breilid i Tolletaten Region Sør.

Noen av dem er så unge som 13 år.

Det bekymrer tolldirektør Øystein Børmer.

– Man aner ikke hva de utenlandske selgerne putter i pillene, eller pulveret, som kjøpes. Det kan være helseskadelig, og i verste fall dødelig.

canabissjokolade

KAMUFLERT SOM GODTERI: Disse sjokoladehjertene er eksempel på narkotika som har blitt beslaglagt i post. Sjokoladebitene inneholder cannabis.

Foto: Tolletaten

Tolldirektøren oppfordrer foreldre til å være på vakt.

– Foreldre bør følge med på hva som bestilles på nett, og ta et ekstra blikk hvis man plutselig ser utenlandsk postemballasje i søpla hjemme.

Kamuflert som vingummi

Hver eneste dag sendes det narkotika i posten, viser tall fra Tolletaten.

Stoffene som sendes i pakker og konvolutter er ofte kamuflert som for eksempel vingummi eller sjokolade.

Beslag av denne typen øker, ifølge Børmer. Og mengdene er ofte mindre enn beslagene som tradisjonelt har blitt gjort over grensa.

Cannabis

BESLAG: Denne pakken fra USA ble stoppet av tollerne på Alnabru. Den var merket som medisinsk cannabis. Godteposen inneholdt blant annet "Sure Ormer" og "Cola-flasker". En av ingrediensene i godteriet var THC, som er det aktive virkestoffet i cannabis. Sendingen inneholdt til sammen 55 brukerdoser.

Foto: Tolletaten

– Mange er forsøkt fordekt som ordinære postforsendelser. I mange tilfeller er det bare snakk om noen få gram med narkotika, sier tolldirektøren.

I fjor ble det gjort 12.000 beslag av narkotika og ulovlige legemidler som ble sendt i post - en økning på seks prosent fra året før.

Antall beslag som karakteriseres som «alvorlige overtredelser» var rekordhøyt i 2018 med totalt 221. Året før var tilsvarende tall 146.

Samtidig blir det gjort færre beslag av personer som har narkotika på seg eller som har det med seg i biler eller andre transportmidler, ifølge tolldirektøren.

Tolldirektør Øystein Børmer

ADVARER: Tolletaten ser en økning av personer under 18 år som bestiller narkotika på nett. Tolldirektør Øystein Børmer oppfordrer foreldre til å passe på.

Foto: Gunhild Hjermunnrud / NRK

Kraftig økning de siste årene

I løpet av de siste fire årene har det skjedd en tredobling av tilfeller der narkotiske stoffer blir funnet i post.

Tall fra fjoråret viser at seks av ti alvorlige beslag dreide seg om narkotika i post, sammenlignet med to av ti i 2014. Tallet er ventet å øke ytterligere i 2019.

– At folk sitter hjemme og bestiller narkotika og andre ulovlige medikamenter på nett, og kan få dette rett hjem i posten, er ikke bra, sier tolldirektøren.

Tyrkiske tollere beslagla 718 kilo heroin i den vestlige provinsen Edirne i går. En tollvakt ble mistenksom på en lastebil med kroatiske skilt som utga seg for å transportere oppvaskmaskiner. Oppvaskmaskinene viste seg å inneholde til sammen 1400 pakker med heroin, tilsynelatende på vei til Bosnia-Hercegovina. Dette skal være det største narkotikafunnet ved tyrkiske grenseoverganger de siste årene.

Tyrkiske tollere beslagla 718 kilo heroin i den vestlige provinsen Edirne i går. En tollvakt ble mistenksom på en lastebil med kroatiske skilt som utga seg for å transportere oppvaskmaskiner. Oppvaskmaskinene viste seg å inneholde til sammen 1400 pakker med heroin, tilsynelatende på vei til Bosnia-Hercegovina. Dette skal være det største narkotikafunnet ved tyrkiske grenseoverganger de siste årene.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 05 0,54 kr
Dyrest kl. 09 0,62 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %