– Ikke kjøp reptiler i utlandet

DRAMMEN (NRK): Slanger, skilpadder og øgler blir forsøkt smuglet til Norge med falske dokumenter. Mattilsynet advarer privatpersoner mot å kjøpe reptiler en ikke vet hvor kommer fra.

Skjeggagam hos Pets Drammen

Kjøp reptiler i norske dyrebutikker, er rådet fra ekspertene. Hos dyrebutikken Pets Drammen Zoo har de solgt mange skjeggagamer siden disse ble lovlige for ett år siden.

Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

– Vi har ofte problemer med å finne identiteten på disse reptilene, sier direktør i avdeling for planter og dyr i Mattilsynet, Karen Johanne Baalsrud.

For ett år siden ble det lov å innføre, omsette og holde 19 reptilarter. Et kriterium er at dyrene og foreldrene er født eller klekket i fangenskap. Dette må dokumenteres.

I kjølvannet av lovendringen har flere forsøkt å smugle reptiler til Norge med falske dokumenter, ifølge Mattilsynet.

Karen Johanne Baalsrud

Karen Johanne Baalsrud, direktør i avdeling for planter og dyr i Mattilsynet, råder potensielle reptil-eiere til å kjøpe dyrene i Norge.

Foto: Mattilsynet

– Vi har dessverre en god del eksempler fra våre grensekontrollstasjoner at det er en del som ser mulighet til å drive business og som ikke har rent mel i posen, sier Baalsrud.

100 reptiler beslaglagt

Tolletaten opplyser at de har tatt beslag av rundt 100 reptiler av ulike arter, fordelt på sju beslag, siden lovendringen 15. august i fjor.

– Manglende deklarering og manglende dokumentasjon på lovligheten ved reptilene er hovedårsakene for beslagene, sier fungerende underdirektør i kontrollavdelingen i Tolldirektoratet, Britt Hilde Øiseth.

Slange hos Pets Drammen
Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

Spesielt utfordrende er det å vite hvorvidt reptiler som blir innført til Norge, er født og oppvokst i fangenskap, ifølge Mattilsynet.

– De har ikke noe nummer i øret eller navnelapp på seg. Det er vanskelig å vite om dette er den typen dyr som det står på papirene som følger med, og hvor den kommer fra og hvem som var foreldrene. Vi har avdekket flere tilfeller av falske papirer, sier Baalsrud.

Frykter sykdommer

Mattilsynet frykter for dyrevelferden og smitte av for eksempel salmonella til Norge dersom reptilene blir innført ulovlig.

Skilpadde hos pets drammen
Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

– Vi ber folk være oppmerksomme. Vi får stigende antall bekymringsmeldinger som gjelder dyrevelferd, mange handler om kjæledyr og reptiler, sier Baalsrud.

Hun oppfordrer dem som vil ha reptiler, til å kjøpe de i norske dyrebutikker. Der skal de ha papirene i orden.

Slange hos Pets Drammen
Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

– Ta kontakt med norske forhandlere, ikke sett i gang med import utenfra.

Dyrebutikk: – Stor interesse

Til tross for det 40 år gamle forbudet som varte fram til i fjor, ble titusenvis av reptiler holdt ulovlig i Norge – kanskje så mange som 100.000, ifølge Mattilsynet.

Blant dem som ble glad for at 19 arter ble lovlige, er daglig leder og eier Tom Brekka i dyrebutikken Pets Drammen Zoo.

Tom Brekka Pets Drammen

Tom Brekka, daglig leder og eier av Drammen Zoo Center AS, har solgt mange slanger, skilpadder og øgler det siste året.

Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

Brekka, som anslår at han har solgt rundt 400 reptiler på et år, sier de fleste som kommer til ham, i forkant har lest seg godt opp på dyret de skal kjøpe.

– De kan innmari mye. Det er disse dyrene de fleste kan mest om. Hvis du går i akvarieavdelingen, så er det mange som ikke engang vet hva slags fisk de har.