Hørte på radio -fikk nytt liv

– Radioreportasjen jeg hørte på NRK Sørlandet i februar har vært en svært viktig bit til at livet mitt ble endret, sier Einar Helgen.

Einar Helgen

En radioreportasje gjorde at Einar Helgen fikk orden på livet sitt.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Under markeringen av verdensdagen for psykisk helse i Kristiansand domkirke på mandag, sto kristiansandsmannen foran rundt 600 publikummere å fremførte Johnny Cash sin sang ”Hurt”. Dette var hans endelige bevis på, at han for første gang på lang tid har fått kontroll på sitt eget liv.

En radioreportasje som endret livet


Einar Helgen har over flere år jobbet for å få kontrollen over sitt eget liv. Han har vært innom flere rusinstitusjoner og fått god hjelp flere steder, men det er først de siste månedene ting virkelig har endret seg. I februar sendte NRK Sørlandet en radioreportasje med prestasjonstrener, May Ruud Tennebø.

Reportasjen som Yngve Stiansen laget i februar, og som fikk Einar Helgen til å ta tak i livet sitt.

Slik har det gått med Einar Helgen, som stilte opp og sang i Domkirken i Kristiansand mandag.

I dette innslaget fortalte hun om hvordan man gjennom terapi kan overvinne frykt og angst i sitt eget liv, enten det nå gjelder frykten for å holde en bryllupstale, eller rett og slett frykten for selve livet.

– Jeg hørte intervjuet på radioen, og ble rett og slett kjempeinteressert, forteller Helgen. – Jeg tenkte, at det jeg hørte om der må jeg bare prøve. Jeg kontaktet May med en gang, og fikk raskt bestilt en time. Gjennom ukentlige timer har Einar Helgen sakte, men sikkert funnet tilbake til seg selv.

Var et null

Einar Helgen synger i Kristiansand Domkirke

Et gjennombrudd for Einar Helgen, her synger han i Kristiansand Domkirke

Foto: Yngve Stiansen / NRK

– For et år siden var jeg en aktiv rusavhengig person, sier Helgen ettertenksomt. – Jeg var full av nerver, redsel, skam og frykt. Jeg hadde rett og slett et kjempestort mindreverdighetskompleks. I mine egne øyne var jeg ikke verd noen ting.

Med bakgrunn i dette forteller Einar Helgen at det derfor var vanskelig å komme seg videre i livet. – Gjennom alle disse åtte månedene med prestasjonstreneren har hun aldri gitt meg et svar, men bare nye spørsmål. Men på den måten har hun hjulpet meg å begynne å tenke igjen.

Fikk egen sangpedagog


Allerede tidlig forsto May Ruud Tennebø hvilken vei det gikk med Einar Helgen. På bakgrunn av dette oppfordret hun Helgen til å synge offentlig på det store arrangementet som skulle avholdes i domkirka på verdensdagen for psykisk helse.

Einar Helgen forteller at han de siste ukene har fått tildelt sin egen sangpedagog for å forberede fremførelsen. – Jeg har aldri i mitt liv sunget offentlig før, forteller Helgen som ikke er helt uberørt av situasjonen. – Da jeg fikk vite om dette arrangementet i mai, tenkte jeg at dette må jeg få lov å gjøre, for dette har vært en drøm jeg har hatt i over 30 år.


– Blir fremførelsen skummel?

– Jo, dette blir skummelt, men jeg har lært meg å mestre frykten min. Det er ingen ting jeg har hatt så mye frykt for som å stå foran en forsamling i en eller annen sammenheng. Men etter fremførelsen var det en svært godt fornøyd Einar Helgen som pratet med NRK.

– Jeg var veldig nervøs, men det kjentes så godt å kunne takle den frykten som lå på lur. Jeg er veldig godt fornøyd, ja, rett og slett kjempehappy, sier Helgen..