NRK Meny
Normal

Her betaler folk for å bli låst inne

Det kalles escape room, og handler om å bli innelåst i én time med hjernen som eneste virkemiddel for å komme seg ut. Nå inntar trenden Norge for fullt.

Det kalles escape room, og handler om å bli innelåst i en time med hjernen som eneste virkemiddel for å komme seg ut. Nå inntar trenden Norge for fullt.

– Det begynte med at vi prøvde dette da vi var på ferie, og syntes det var fantastisk. Da ville vi lage noe lignende hjemme i Kristiansand, forteller Anja Andersen.

Sammen med samboeren har hun lagd det som kan kalles tidenes hjernetrim. Hit kommer folk for å bli låst inne frivillig i en time, med ett mål: Å komme seg ut fortest mulig uten å måtte motta for mange hint.

– Omlag en tredjedel av alle som prøver det, klarer utfordringen, så det er nok ganske vanskelig, forklarer Hans Fredriksen.

Stor interesse

Siden de åpnet i mai, har de merket stor interesse. Og antall «escape rooms» har økt kraftig i Norge gjennom sommeren.

– Det er nestens som å være i en film, hvor man må løse oppgaver for å komme seg ut, forklarer Anja Andersen.

På en tavle i forværelset henger en oversikt over hvem som har brukt kortest tid på å komme seg ut, uten hjelp av hint.

Escape Room er blitt en veldig populær lek.

– Det var en gjeng fra Flekkefjord som sa at de har sittet inne før, så det var kanskje ikke rart de klarte det så fort, ler daglig leder Hans Fredriksen.

De selverklærte fengselsfuglene fra Vest-Agder brukte nemlig bare 36 minutter på å knekke alle kodene som må til for å komme seg ut.

Åpner nytt horror-rom

I lokalet i Kristiansand er det nå ett rom som ser ut som «tante Jennys stue», men i midten av september åpner et såkalt horror-rom. Det er trolig bare for de mest hardføre.

– Folk etterspør utfordringer i en mer skummel setting, og det er det vi jobber med å gi dem nå, forklarer Hans Fredriksen.

NRK fikk ikke lov til å komme bak døren til horror-rommet fordi det kunne avsløre for mye, men fikk derimot lov til å bli med tre gutter i «tante Jennys stue». Der var det ingen horror, bare utfordringer for hjernen i all slags former.

Tror du at de klarte å komme seg ut på under en time? Se video øverst i saken! PS. Innslaget er redigert slik at ikke oppgavene avsløres.