Fikk hakekorsflagg over seg

Noen hengte i ettermiddag et hakekorsflagg ved Knut Hamsuns byste i Grimstad.

Byste av Knut Hamsun

Denne bysta av Knut Hamsun ble avduket i Grimstad i helga.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Bysta av Knut Hamsun, som i helga ble avduket i Grimstad, fikk ikke stå lenge i fred.

Mandag ettermiddag hengte nemlig noen et hakekorsflagg over bysta av den verdenskjente forfatteren.

Debatten om hvorvidt det skulle settes opp ei byste av Hamsun i Grimstad, og om hvorvidt forfatteren skulle få ei gate eller en plass oppkalt etter seg, har rast i Grimstad det siste året.

Splittet kommune

Forfatter Knut Hamsun

Det er i år 150 år siden Knut Hamsun ble født, og forfatterens fødsel markeres flere steder - også i Grimstad.

Foto: HO / AFP

Etter andre verdenskrig ble Hamsun stilt for retten i Grimstad og dømt for sitt medlemskap i NS. Motstanderne i Grimstad, anført av Arbeiderpartiet, FrP og Senterpartiet, mente at tida for å kalle opp en plass etter forfatteren ennå ikke var moden.

Men i februar bestemte et splittet kommunestyre, med 18 mot 17 stemmer, at plassen foran dagens bibliotek, som i framtida skal bli Hamsun-museum, skal hete Knut Hamsuns plass .

Det ble også flertall for å sette opp ei byste og i helga ga Hamsuns barnebarn bysta til kommunen. Ordføreren reagerer på at noen allerede har klusset med bysta.

– Simpel markering

– Dette synes jeg er en aldeles avskyelig handling, som jeg regner med er en pøbelstrek av verste merke og ikke har noe med de vanskelige debattene vi har hatt om Grimstads forhold til Knut Hamsun, sier ordfører Hans Antonsen.

Hans Antonsen (V)

Ordfører Hans Antonsen mener hakekorsflagget går over alle grenser.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

LES: FORESLÅR HAMSUN-GATE

LES: TREKKER HAMSUN-NAVNET

Han synes ettermiddagens flaggopphenging er så avskyelig at han valgte å starte kveldens bystyremøte med å ta opp saken.

– Vi har kraftige debatter i Grimstad, men noen ganger går det over alle grenser. Det er noe vi må ta et oppgjør med alle sammen. Dette flagget er det verste eksempelet på det, sier Antonsen.

Han vet ikke hvem som står bak flagget og det gjør heller ikke politiet. Flagget var allerede fjernet da politiet kom til stedet.

– Vi skal ha friske debatter og vi skal være uenige, men vi kan ikke ha den slags simple markeringer i et samfunn i 2009, sier ordføreren.

Se video: Ny Hamsun-utstilling avduket i helga.

Video nsps_upload_2009_6_22_15_25_15_7.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.