Hamsuns «Sult» blir hiphop-musikal

Sult1 er inspirert av Knut Hamsuns bok «Sult». Musikalen byr på hip hop, norsk rock og historien om ung hunger etter å bli sett, hørt og forstått.

Nå til Kilden Teater og en ny norsk musikal - inspirert av Knut Hamsun. Sult1 byr på hip hop og norsk rock, og forteller om ung hunger etter å bli sett, hørt og forstått.

Se reportasje om musikalen på Kilden i Kristiansand.

Musikalen som settes opp på Kilden teater- og konserthus i Kristiansand handler om hva «Sult» er i dag. At livet i sosiale medier ikke er lett.

Ina Marie Brekke (31) har hovedrollen som Sara i musikalen. En unge kvinne som gjennom videoblogging føler seg både sett og hørt.

Spørsmålet er om den digitale versjonen av Sara er en person hun kan leve med.

– Sara er inspirert av Jeg-personen i Hamsuns Sult. Hun har slitt med psykiske problemer, og har blitt utfordret til å sette ord på følelsene sine. Hun får mye oppmerksomhet på bloggen sin, men det blir etter hvert en fasade det også, sier Brekke.

Hovedpersonen i Hamsuns Sult er en fattig ung mann som prøver å livnære seg som forfatter. Han har ikke penger til mat og lever på sultegrensen i lang tid. I musikalen Sult 1 er det en annen form for sult som formidles.

– Sara er sulten på mye. Det er higen etter lykke, perfeksjon, og å kunne tilfredsstille forventningspresset som mange unge kjenner på i dag – sammen med kanskje den fysiske sulten, sier Brekke.

Knut Hamsun

Knut Hamsuns bok Sult fra 1890, har inspirert til ny musikal i 2017.

Foto: Scanpix

Stor målgruppe

Det var manusforfatter og regissør Jostein Kirkeby-Garstad som hadde ideen til musikalen.

Han sier han ønsket å løfte norsk musikkteater til nye høyder med dagens populærmusikkbilde, sette agenda på psykisk helse, og beate det opp med kul musikk.

Hiphop har tradisjonelt representert aggresjon og kamp mot makta, men i en norsk kontekst handler det ofte mer om egen smerte.

Veien fra hiphop til Knut Hamsuns roman var kortere enn man kanskje skulle tro, og Kirkeby-Garstad mener målgruppa for musikalen er stor.

– Jeg mener den passer for alle fra 13 år og oppover. Musikalsk vil alle som har skrudd på radioen kjenne det igjen. Også budskapet passer denne målgruppen. Det er viktig å komme seg vekk fra en navlebeskuende virksomhet og ha en dialog. Man må snakke sammen, sier Kirkeby-Garstad.

Musikken er signert Geir Zahl og Simen Solli Schøien.

Tente på Hamsun + hiphop

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen sier musikal-ideen fenget umiddelbart.

– Da Jostein kom til meg med denne ideen tente jeg med en gang på spørsmålet hva er sult i dag. Jeg synes det er utrolig spennende at han bruker hiphop til å gå inn i sult-universet og se på det spørsmålet, sier Nilssen.

Hun ønsker teateret skal nå en ny generasjon med Hamsuns verk.

– Vi vil se inn i våre egne kompliserte hjerner og se om ting er så vanskelig som vi gjør de. Eller er det mulig å gjøre livet litt enklere enn vi gjør det til, sier teatersjefen.

Sult1 har urpremiere på Kilden fredag 10. november.