NRK Meny
Normal

Trekker forslaget om Hamsun-gate

Årsak: En familie som bor i gata ble hardt rammet under den 2. verdenskrig.

Øystein haga

Leder av kulturutvalget i Grimstad, Øystein Haga trekker forslaget om å kalle Kirkegata for Knut Hamsuns gate.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

I forrige uke foreslo leder av kulturutvalget i Grimstad, Øystein Haga, å kalle Kirkegata for Knut Hamsuns gate. Men nå angrer han og trekker forslaget tilbake, skriver Agderposten

En familie som bor i Kirkegata ble hardt rammet under den andre verdenskrig. Familien følte seg såret over forslaget, sier Haga.

- Etter at jeg kom med forslaget fikk jeg høre at det i den gata bor en familie som hadde store ofre under krigen. To av sønnene ble sendt til konstrasjonsleir. Det ble så sterkt for meg at jeg synes akkurat det navnet ikke passet på den veistubben, sier Haga til NRK.

LES: FORESLÅR HAMSUN-GATE

Hamsun i kommunestyret

Ingen gater i Grimstad blir trolig oppkalt etter dikteren Knut Hamsun. Det mener leder av kulturutvalget, Øystein Haga, etter at han trakk forslaget om å kalle Kirkegata for Knut Hamsuns gate.

Saken skal likevel opp i bystyret om to uker. Da må byens politikere bestemme om de går inn for å skifte gatenavn.

- Jeg tror at løpet for mitt forslag om Kirkegata er lagt død nå - og da kommer det sikkert andre forslag. Det er jo spennende om vi kunne klart å gjøre det Oslo ikke klarte, nemlig å løfte en plass eller et sted og gi det navnet etter Knut Hamsun, sier Haga.

Moden for Hamsun-hedring

På neste bystyremøte skal politikerne også ta stilling til plassering av en byste av Knut Hamsun.

Tidligere ordfører Svein Harberg er styreleder for et kommende Hamsun-museum i Grimstad. Han mener hatet mot Hamsun er kjølnet i hjembyen og at Grimstad nå er moden for å hedre forfatteren med en byste, 150 år etter hans fødsel.

LES: HAMSUN FÅR EGEN PLASS

- Vi har søkt om å få den på en naturlig plass i forhold til det kommende Hamsunmuseet - stedet der han ble dømt. Og så håper vi at de finner et sted som er naturlig - en gate eller en plass - som de kan oppkalle etter Hamsun, uttalte Harberg til NRK 5. januar.

LES KONGELIG HAMSUN-BESKYTTELSE

Knut Hamsun feires i år 2009

Knut Hamsun skal feires. I år er det 150 år siden dikteren ble født.

Foto: NTB arkivfoto / Scanpix