Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- LYD: 3 x Norgesmester i kjøttfag, Leif Magne Andersen. Reporter: Pål Tegnander.
- Mat NRK Sørlandet
- Sommermat 2002
Helstekt lammeribbe med Tzatziki, gresk salat og ovnsbakte poteter (sendedato 12.juli) (3 x Norgesmester i kjøttfag, Leif Magne Andersen, lærer på Møglestu videregående skole)
Forrett
Bruschetta (4 porsjoner)
ca. 400 g spekemat
4 skiver lyst brød
2 ss olivenolje
2 finhakkede tomater
1/2 finhakket rødløk
1 finhakket avocado
2 båter finhakket hvitløk
2 ss finhakket basilikum
1/2 dl olivenolje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Varm olivenolje i en panne. Stek brødet til det blir sprøtt og gyllent.
Bland tomater, løk, avokado, hvitløk, basilikum og olivenolje i en bolle.
Smak til med salt og pepper. Fordel blandingen på det stekte brødet. Serveres sammen med skiver av spekeskinke.
Lammeribbe (350-400g pr. person):
Gni inn lammeribben med rosmarin, salt og pepper. Helstekes i ovn på 95°C i ca. 4 timer.
De siste 10 minuttene skrus varmen opp til 180°.
Ovnsbakte poteter:
Poteter skjæres i skiver evt. båter. Behold gjerne skallet på. Legges i ildfast form eller langpanne, hell 2-3 ss extra virgin olivenolje over, dryss/kvern salt og pepper oppå.
Stekes i ca ½ time på 170º C.
Tzatziki:
1 lite beger Yoghurt Naturell
½ agurk
1 ts salt
¼ ts pepper
1-2 fedd hvitløk
Yoghurten siles i kaffefilter til vannet slutter å dryppe. Skrell agurken, del den i to og ta ut frøene. Lag strimler og legg den på papir slik at denne også blir tørr. Finhakk hvitløken.
Når yogurten er ferdig dryppet, helles den i en bolle, tilsett så agurk og hvitløk. Strø deretter salt og pepper over.
Gresk salat
2 friske tomater
½ agurk
1 løk
2 ss olivenolje
5-6 sorte oliven
ca. 40 g fetaost
Noen friske basilikumblader
½ ts grovmalt pepper
Kutt tomat i skiver, agurken i terninger/strimler og løken i skiver. Bland alt sammen i en salatbolle og legg fetaost og oliven på toppen. Hell over olivenoljen, finhakk basilikumblader og strø det over.
P.S. Dersom du har tørket basilikum lar du den bløte seg litt i oljen før du heller det over.
DESSERT
Melonsuppe
½ melon pr. person
Mangosorbet
Sukkerlake:
100 g. sukker
1 dl. Vann
1 vaniljestang
Frisk ingefær etter smak
½ ts kanel
Sukkerlake:
Bland halvparten sukker og halvparten vann i en gryte, Ha vaniljestangen i sukkerlaken sammen med finhakket ingefær og kanel etter smak. Husk: Snitt vaniljestangen på langs og skrap frøene. Alt skal være med. Sukkeret må være oppløst.
Kok opp blandingen og avkjøl.
Kutt melonen i to, på tvers, gjerne med litt mønster (f.eks sikksakk langs melonens magebelte) Kast steinene. Fruktkjøttet tas ut med en skje el.l. og kjøres en omgang i foodprocessor eller stavmixer sammen med den avkjølte sukkerlaken i forholdet 60-70 % fruktkjøtt 30-40% sukkerlake.