Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- LYD: Roy Parker, Luihn restaurant i Kristiansand. Reporter: Pål Tegnander.
- Sommermat 2002
- Mat NRK Sørlandet
Ovnsstekt geitekilling (2 pers.) (sendedato 2.august) (Roy Parker, Luihn restaurant)
Forrett:
Pochert villaks med potetpurè og eggesmør.
230 g villaks i skiver.
La laksestykket trekke i ca. 7 min. med et par ts salt.
Potetpurè:
4 halvstore poteter
1 eggeplomme
litt meierismør
salt og pepper
½ gulrot
ca. 50 g sellerirot
½ purreløk
litt gressløk
Kok potetene uten salt. Stapp dem, og rør inn eggeplommen mens potetmassen er varm, ha i litt meierismør, salt og pepper etter smak. Finhakk gulrot, sellerirot, purreløk og gressløk. Ha i potetstappen.
Eggesmør:
2-3 ss kremfløte
100 g meierismør
1 hardkokt egg
Kok opp fløte, la den koke ned til det halve, smelt inn meierismør, rør til slutt inn finhakket egg.
Dandering:
Potetpurèen legges midt på hver tallerken med laksen oppå denne. Hell eggesmør over til slutt. Strø gjerne med tallerkenen med tørket og knust persille. Det blir lekkert!
Hovedrett
Ovnsstekt geitekilling
1 lår av geitekilling, utbenet (be gjerne slakteren om dette)
2 fedd hvitløk
1 bunt persille
Brun låret i panne. Stapp det med finhakket hvitløk og persille, før det settes i ovn på 180° i 25 min. La låret hvile i 5-10 min. Bruk så det som har dannet seg av sky fra låret i sausen som kan lages mens låret hviler:
Saus:
Bruk stekesjyen fra killingen. Kok den opp med ½ terning mørk kjøttbuljong el.l. Jevn med maisennamel. kok i et par minutter, smak til med meierismør, salt og pepper.
Poteter og grønnsaker etter eget ønske.
Dessert:
Sjokoladefondante med god vaniljeis
(12 kaker)
500 g smeltet, usaltet smør
500 g mørk sjokolade
230 g sukker
20 mellomstore egg
150 g hvetemel
1 liter god vaniljeis med eggeplomme.
Bland sjokolade inn i smeltet smør, smøret må ikke være varmere enn 40 grader.
Pisk egg og sukker sammen. Vend sjokoladen i eggene og sikt i melet. Smør små former med bakefett og dryss mel i.
Bakes i ovn på 180°. Kaken tas ut mens den fortsatt har en rå kjerne, etter ca. 5 min. steking.
Kaken vendes på fat med 2 kuler is til.