– Jeg angrer ikke på at jeg gikk i homoparaden

Partileder Knut Arild Hareide (KrF) stod skolerett foran kristenfolket på sommerstevnet i Sarons dal i kveld og forklarte hvorfor han deltok i homoparaden under Pride-festivalen i Oslo.

Knut Arild Hareide i Sarons Dal

Knut Arild Hareide snakker til kristenfolket fra scenen i Sarons dal og forklarer sin deltakelse i Pride.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

KrF-lederen har fått mye kritikk av kristne meningsfeller etter at han deltok i homoparaden under Pride-festivalen.

Og i kveld fikk kristenfolket svar på hvorfor Hareide gjorde som han gjorde.

Mennesker blir drept kun fordi de er homofile og lesbiske. Det gjør et veldig inntrykk.

Partileder Knut Arild Hareide (KrF)

7000 mennesker deltar på sommerstevnet i Kvinesdal denne uken og cirka 1500 hadde møtt frem til kveldsmøtet for å høre Hareide bli intervjuet om saken av stevnesjef Sten Sørensen.

– Jeg, Lisa, Sara og Tord Olav var i Orlando i Florida. Jeg hadde pappaperm og vi skulle bruke den tiden sammen. Vi hadde en fantastisk tid i Orlando og kjente oss frie og trygge, forklarer Hareide fra sommerstevnets scene.

Etter hjemkomsten skjer det som skal føre til hans deltakelse i Pride.

– Noen dager etter at vi kommer hjem blir mennesker drept kun fordi de er homofile og lesbiske. Det gjør et veldig inntrykk. Pride-paraden i år ble sterkt preget av den forferdelige tragedien i Orlando. Og da kjente jeg at det var rett av meg å gå dit og vise min støtte og solidaritet, ikke om politikk, men at alle mennesker skal unngå hat, kriminalitet, vold og diskriminering, sier Hareide.

Det er et stykke fra homoparaden til det jeg er vant med fra bedehuset på Bømlo.

Partileder Knut Arild Hareide (KrF)
Krf-leder Knut Arild Hareide er i kveld på det kristne sommerstevnet i Sarons Dal for å svare for hvorfor han gikk i Pride-paraden i Oslo, 25 Juni.

– Må ta avstand fra hat

På scenen i Sarons dal innrømmet Hareide at homoparaden er et stykke unna hans egen komfortsone, men at det likevel var viktig for ham å delta.

– Homoparaden er ikke en uttrykksform som gjør meg stolt. Det er et stykke fra homoparaden til det jeg er vant med fra bedehuset på Bømlo. Og det synes jeg er bra. Men å gå der, da viste jeg den sterkeste støtten, sier Hareide.

I sin forklaring til kristenfolket understreker han viktigheten av at KrF må bekjempe homohat på lik linje med jødehat og antisemittisme.

– Også homofile og lesbiske i Norge opplever hatkriminalitet. Og hun jeg gikk ved siden av var en muslimsk jente som opplever å få drapstrusler. Og vi vet at i skolegården i Norge er det to skjellsord som preger ordene der. Det er homo og det er jøde. Og begge deler er viktig å stå opp imot, sa Hareide til stor applaus fra de fremmøtte i salen.

Og partilederen i KrF var krystallklar i møtet med kristenfolket på sommerstevnet.

– Jeg angrer ikke på at jeg gikk i homoparaden.

Svigermor tok kontakt

Stevnesjef Sten Sørensen er nysgjerrig på scenen og lurer på hvem det var som først tok kontakt etter at Hareide hadde deltatt i homoparaden.

– Det var mor mi som tok kontakt først, men før det så var det svigermor, sier Hareide og vekker latter i møtesalen.

– Og som hun sa. Det står så mye rart på nettet for tiden. Og jeg forstår jo overraskelsen i dette. For jeg hadde ikke tenkt å gjøre det, og paraden er noe fremmed for meg. Men jeg opplevde det som rett, og det var min beslutning, sier Hareide.

Se hele resten av intervjuet med Knut Arild Hareide i Sarons dal her!

Krf-leder Knut Arild Hareide svarer på hvorfor han valgte å gå i homo-paraden, i Oslo, 25 juni.