Hopp til innhold

Melder seg ut i pride-protest mot «homo-Hareide»

Det vekker kraftige reaksjoner i KrF at Knut Arild Hareide vil delta i homoparaden for å vise støtte til homofile etter Orlando-massakren.

Knut Arild Hareide

STÅR STØTT I HOMO-STORM: KrF-leder Knut Arild Hareide.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Etter at Knut Arild Hareide varslet at han som første KrF-leder noensinne skal delta i paraden under Oslo Pride lot ikke de opprørte telefonene og e-postene vente på seg på partikontoret til Kristelig Folkeparti.

NRK er kjent med at flere KrF-ere sågar har meldt seg ut det siste døgnet, og begrunnet det i Hareides valg.

- Jeg kan ikke forvente at alle er enige i alt jeg gjør eller sier som partileder. Hvor mange som har meldt seg inn eller ut på grunn av min deltakelse i paraden, har jeg ikke oversikt over, men det kan være snakk om en håndfull utmeldelser, sier Knut Arild Hareide til NRK.

Han understreker at KrF totalt har over 28.000 medlemmer.

Får homo-ris på Facebook

På sin offentlige Facebook-side med 27.000 følgere får Hareide klart mest ros for sin beslutning, men også rikelig med kjeft. Tilbakemeldinger som «skivebom», «kjære deg, ikke delta» og «uverdig» florerer.

På siden skriver voksne mennesker sågar at de ble lei seg og fikk vondt da de leste at partilederen deres ønsker å vise støtte til kampen mot diskriminering, vold og trakassering av homofile.

I bunnen av artikkelen kan du lese et utdrag fra kommentarfeltet på Hareides Facebook-side, etterfulgt av teksten han selv la ut om hvorfor han deltar.

Kjent pastor: - Verre kan det ikke bli

En som ikke melder seg ut, men likefullt er skuffet over Hareide, er KrF-medlem og pastor Jan-Aage Torp. Han mener KrF «er tatt som gissel av en snever kampgruppe».

Jan-Aage Torp

SKUFFET: Den konservative pastoren Jan-Aage Torp mener det er bakstreversk av Knut Arild Hareide å gi etter for press og delta i homoparaden.

Foto: NRK

På bloggen sin kaller 58-åringen det å delta på Oslo Pride som «meget reaksjonært av en partileder som ønsker å fremstå som progressiv og moderne».

Han skriver også at han velger å fortsette som medlem av partiet da avgjørelsen om å stille i paraden er så ille at det tross alt må markere starten på en endring av KrF til det han mener vil være det bedre.

- Verre kan det ikke bli enn vi har opplevd i dag, avslutter Torp innlegget sitt. En påstand som i kommentarfeltet fort ble tilbakevist av en av pastorens lesere.

Vet ikke om han stiller neste år

NRK har spurt Knut Arild Hareide hva han mener om at mange av hans medlemmer og velgere reagerer negativt på at han stiller i paraden:

Parade under Oslo Pride 2015

STRIDENS KJERNE: Lørdag går årets homoparade av stabelen i Oslos gater. Her fra fjorårets.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

- Jeg opplever at de som er negative synes uttrykksformen til en del i paraden er fremmed og også uttrykker en bekymring for om dette betyr at KrF ikke står for sin politikk, noe det selvsagt ikke gjør. Men selv om vi kan være uenige i enkelte uttrykksformers og politiske saker, er det viktig for meg å delta for å vise at jeg står sammen med LHBTI-miljøet mot vold, mot trakassering og mot diskriminering.

- Blir det en fast tradisjon at du deltar i paraden eller er dette en engangshendelse?

- Hva jeg gjør neste år, vet jeg ikke enda, men i år er det viktig for meg å vise min støtte til LHBTI-miljøet i Norge i etterkant av tragedien i Orlando, sier Knut Arild Hareide.

Hareide FB-reaxer 1
Hareide FB-reaxer 2
Hareide-status

AKTUELT NÅ