Denne sporten vokser på Sørlandet

Spenning, råhet og en steinhard ball. Lacrosse er den mest voksende studentsporten nå.

Lacrosse

Chesapeake Bayhawks spiller mot Charlotte Hounds i en lacrosse-kamp 25. august 2013 i USA. Nå er denne sporten på fremmarsj på Sørlandet

Foto: Drew Hallowell / Afp

Nå har du muligheten til å bli bedre kjent med sporten som er i vinden nå. Studenter over hele landet har oppdaget den amerikanske tøffingen Lacrosse.

Lacrosse

Per Inge Flønes og Stine Malmedal spiller lacrosse ved UIA Campus Grimstad.

Foto: Rebecca Trondsen/ NRK

– Lacrosse er en unik sport som kombinerer hastigheten i håndball og fysikken og råskapen vi kjenner fra ishockey, forteller Per Inge Flønes som spiller på GSI Grizzlies Lacrosse ved UiA Campus Grimstad.

Vokser mest av alle studentidrettene

Lacrosse er en forholdsvis ny sport blant studenter i Norge, og er omfavnet av studenter også her på Agder. Denne helga arrangerer lacrosse-lagene ved universitet i Agder, Campus Grimstad kvalifisering til NM.

– Dette er en fartsfylt og røff sport. Det er god underholdning for publikum og vi håper at det blir godt med liv på Levermyr stadion i helgen, sier Stine Malmedal, promoteringsansvarlig for GSI Grizzlies Lacrosse, UiA Grimstad.

Ifølge Wikipedia består det voksende miljøet i Norge av omtrent 200 aktive lacrossespillere, først og fremst i studentmiljøer.

lacrosse

Stine Malmedal, promoteringsansvarlig for GSI Grizzlies Lacrosse, UiA Grimstad.

Foto: Rebecca Trondsen/ NRK

Forvent tøffe tak

Ifølge studentene i Grimstad er dette en sport for tøffinger som liker fart og spenning.

– Lacrosse er en ballidrett, og den lille hvite ballen er veldig hard. Hver spiller har en lacrosse-stick, som ligner på en fiskehåv, beskriver Malmedal.

Stacken eller crossen er laget av metall med ramme i hardplast med nett i enden. Nettet skal være så dypt at ballen ikke stikker opp av hodet. Ballen er 20 cm i omkrets og er på størrelse med en tennisball.

– Vi guttene har lov til å kjempe med kroppen mot hverandre, og slå etter hverandres stick for å få ballen til vår side, det blir mange blåmerker, smiler Per Inge Flønes som spiller for et av guttelagene ved UIA i Grimstad.

Kvalifisering til NM i helgen

– Vi stiller med to jentelag og to guttelag. Jeg tror publikum vil bli overrasket når de ser at guttene har mer beskyttelse under kampen enn jentene har, sier Malmedal.

– Betyr det at jentene er tøffere enn guttene?

– Nei, grunnen er at jentene ikke får spille like tett og røft som guttene. Jentene har ikke lov til å bruke egen kropp til å dytte bort motstanderen. De får kun tannbeskyttelse, sier Flønes.

Guttene derimot, er godt beskyttet. De har en hjem som dekker hele ansiktet, spesielle beskyttelseshansker, skulderbeskyttelse og albue/ armbeskyttelse.

lacrosse

Per Inge Flønes spiller for et av guttelagene ved UIA i Grimstad.

Foto: Rebecca Trondsen/ NRK

Denne helgen spilles det kvalifisering til NM på Levermyr stadion i Grimstad, fra klokken 13 på fredag og klokken 09 på lørdag.