NRK Meny
Normal

Kongsberg skal hastebehandle søknad

HVITTINGFOSS (NRK): Det gamle aldershjemmet Bjørkebo i Hvittingfoss blir trolig akuttmottak for flyktninger. 150 flyktninger kan komme allerede om tolv dager.

Bjørkebo aldershjem kan bli flyktningmottak

Bjørkebo aldershjem ble tidligere i uken solgt. Straks står det klart til å ta imot 150 flyktninger.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Mye tyder på at det er politisk flertall for en slik løsning når søknaden skal behandles mandag 12. oktober. Tidligere denne uken solgte kommunen bygget, og de nye eierne gikk umiddelbart i gang med oppussing og klargjøring.

– Her er det pusset, sparklet og klart for maling.

Det sier Trond Jakobsen. Han er prosjektleder i firmaet som skal drive akuttmottak for flyktninger i det gamle aldershjemmet. I går ble Bjørkebo solgt fra Kongsberg kommune til Bermingrud Entreprenør i Nedre Eiker, som videreselger til Stein Matre, Trond Jakobsen og en tredje partner fra Vestfold.

Stellef Hundseid (H) og Trond Jakobsen

Stellef Hundseid (t.v.) leder utvalget som skal behandle søknaden. Trond Jakobsen ønsker å drive akuttmottak.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Vi kan dekke alle behov herfra. Det er 56 rom som vi skal ta i bruk, det er plass til 150 stykker. Og de kan komme hit om tolv dager, forklarer Jakobsen.

Hastebehandler søknaden

Samtidig jobber Kongsberg kommune på spreng for at utvalget for miljø og utvikling skal rekke å behandle søknaden om å bruke Bjørkebo til flyktningmottak.

– Det vi skal gjøre er å fremme en sak for politisk behandling, så jeg vil ikke forskuttere det. Vi skriver saken nå og den skal behandles på mandag, sier rådmann Wenche Grinderud og legger til:

– Men vi har fraveket alle regler om en ukes varsel, så vi viser jo at vi snur oss fort rundt.

– Er rådmannen positiv?

Wenche Grinderud

Grinderud sier ulike hensyn må veies opp mot hverandre. Hun ønsker ikke å forskuttere saksbehandlingen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Vi er i en ekstraordinær situasjon og det er klart at alle må delta i en dugnad for å få nødmottak. Så det er rådmannens generelle holdning. Men vi må behandle saken etter gjeldende saksbehandlingsregler, sier Grinderud.

Mer egnet enn Heistadmoen

Det har vært press på Kongsberg kommune for å få til et mottak på Heistadmoen militærleir. Men UDI satte til slutt ned foten for et mottak ved leiren.

– Dette er i hvert fall mye mer egnet til formålet, sier Grinderud.

Lederen for utvalget som skal behandle saken er positiv.

– Vi har forberedt på at denne saken kan komme. Jeg representerer Høyre og vi er positive og mener dette lokaler er veldig godt egnet som et midlertidig mottak, sier Stellef Hundseid.

Gamle spisesalen ved Bjørkebo

Den gamle spisesalen ved Bjørkebo aldershjem.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Ønsker økonomisk kompensasjon

Men det finnes motstand hos naboene.

– Fire av seks er positive og gleder seg. Det er faktisk de nærmeste. Og så er det to stykker som dessverre ikke vil. Den ene ønsker økonomisk kompensasjon, forteller Jakobsen.

– Kan kommunen sette naboer til side av hensyn til at dette er et akuttmottak?

– Det må bli en del av saksbehandlingen og den vil jeg ikke forskuttere. Da må ulike hensyn veies opp mot hverandre, sier Grinderud.

Rom ved Bjørkebo klart for oppussing

Et av rommene som står og venter på at håndverkerne skal rykke inn.

Foto: Ingar Andreassen / NRK