Gjerstad er den dyreste kommunen på Sørlandet

Kun ni andre kommuner i Norge har høyere kommunale avgifter enn Gjerstad. Ordføreren sier de ser på løsninger for å få ned kostnadene.

Gjerstad

Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp)

Ordfører i Gjerstad Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp) sier kommunen er i gang med å redusere de kommunale avgiftene.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

VG har laget en oversikt over de ti dyreste og de ti billigste kommunene i Norge. Den viser at det er store forskjeller fra kommune til kommune når det gjelder kommunale avgifter.

– En problemstilling vi er fullt klar over

Ifølge VG topper Søndre Land i Oppland listen med over 20.000 kroner i kommunale avgifter i 2014. På tiende plass finner man Gjerstad i Aust-Agder.

Innbyggerne betaler der 18.245 kroner i året i kommunale avgifter som inkluderer vann, avløp, renovasjon og feiing. Det er over 12 000 kroner mer enn Sola, som er den rimeligste kommunen.

Ordfører, Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp), innrømmer at det er et høyt tall, og sier han gjerne vil bort fra «topp-ti-listen».

– Det er klart at det er en stor forskjell at det skiller over 12.000 kroner mellom Gjerstad og den rimeligste kommunen. Dette er en problemstilling som vi er fullt klar over, sier Grunnsvoll til NRK.

Jobber med å redusere

Gjerstad-ordføreren sier at mye av årsaken til at kommunen kommer så dårlig ut, er det lave innbyggertallet. Gjerstad kommune har et innbyggertall på cirka 2500 personer.

– Vi er en liten kommune. Vi er også en lang kommune med flere kilometer med vannledninger. Det betyr at det er færre som deler på utgiftene. Når det er færre å dele kostnadene på blir det naturligvis dyrere for hver enkelt.

Grunnsvoll sier de nå er i gang med å få ned avgiftene.

– I juni gjorde kommunestyret et vedtak om at det skal kobles på flere abonnementer slik at flere kan dele på avgiftene.

Vil bli mye billigere

Hvor mye kan kommunen redusere i avgiftene gjennom et slikt tiltak?

– Beregningene viser at vi vil få ned avgiftene betydelig i løpet av noen få år. Jeg har ikke tallene foran meg akkurat nå, men beregningene viser at kostnadene vil bli mye lavere.