Hopp til innhold

Frykter Kongo-saken blir glemt

Det går mot nok en jul for de dødsdømte nordmennene i Kongo, den tredje i rekken. De siste månedene har det vært lite medieoppmerksomhet rundt de to.

Tjostolv Moland og Mathilde Moland

Det går mot jul nummer tre i kongolesisk fengsel for Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French. Førstnevntes mor, som besøkte sønnen i fengselet for to år siden, liker ikke at det har blitt stille rundt saken. (Arkivfoto)

Foto: Rune Edvardsen/Troens Bevis

Mor til Tjostolv Moland, Mathilde Moland, frykter at saken skal bli glemt.

Forstår media

I september kom det nye lovnader om overføring fra Kisangani til Kinshasa for nordmennene. Men heller ikke denne gangen ble det noe av.

Etter dette har det vært stille rundt Tjostolv Moland og Joshua French.

– Jeg liker det ikke, men forstår også media. Når det ikke skjer noe i saken, så kan de ikke tygge på det gamle som har vært hele tiden heller, sier Mathilde Moland.

Har jevn kontakt med UD

støre møtte kongo-minister

Jonas Gahr Støre ble for to måneder siden lovet av Kongos utenriksminister at Moland og French skulle overføres til hovedstaden i Kongo. Så har ikke skjedd, og en overføring til Norge er derfor like langt unna som før.

Foto: Frode Overland Andersen / UD / Scanpix

– Myndighetene hører fra familiene som stadig vekk sender mailer inn og spør om diverse ting i saken. Men det er klart at det er viktig at også media er på banen og engasjerer seg, sier hun.

Ifølge Moland fører lite oppmerksomhet i media også til betydelig mindre pengeoverføring, slik at det blir verre for sønnen og French å skaffe mat i fengselet.

– Det er helt sikkert. Det er knapt med penger, så en må prøve å få til andre ting sånn at de har penger til mat. For de får jo ikke det av kongolesiske myndigheter, sier mamma Moland.