Hopp til innhold

Frykter ikke nedgang i oljebransjen ennå

Mens Stavanger og Bergen kommuner opplever stor svikt i skatteinntektene fra arbeiderne i oljebransjen, har Sørlandet fortsatt et pusterom. Det mener varaordfører Jørgen Kristiansen.

Jørgen Kristiansen

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, frykter ikke nedgang i oljebransjen på Sørlandet ennå.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

Varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand sier at kommunen ikke har de samme utfordringene i skatteinntektene som andre oljebyer. I Bergen opplever kommunen skattesvikt for en halv milliard kroner og det får konsekvenser for driften i kommunen.

– Vi har et pusterom på noen år i Kristiansand. Stavanger og Bergen opplever stor svikt i skatteinntektene fra arbeiderne på flere hundre millioner kroner. Vi er i en annen situasjon i Kristiansand, mener Kristiansen.

Han mener at offshorebedriftene i Kristiansand er mer rettet mot service i Angola og Brasil og ikke mot norsk sokkel.

For stor ledighet

– De største aktørene i Node-klyngen har kontrakter et par år til. Får ikke de inn nye kontrakter vil vi nok merke det litt, sier Kristiansen.

Produktivitetskommisjonen med leder Jørn Rattsø

– Utgangspunktet for omstilling er godt, men det er likevel krevende, sa professor Jørn Rattsø da han tirsdag leverte en rapport om temaet til finansministeren.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Flere offshorebedrifter på Vestlandet har sagt opp arbeidere. Og det er overtidsnekt i den bransjen, dermed går lønningene ned og kommuneinntektene synker.

Han er likevel bekymret for arbeidsledigheten i kommunen. Den har økt fra 3 til fire prosent. Varaordføreren mener svikt i anleggsbransjen er årsaken til dette.

Jørgensen mener kommunens skatteinntekter for arbeiderne i Kristiansand på langt nær ikke rammer kommunen så hardt som vestlandskommunene.

Må finne annen næring enn olja

I fjor satte regjeringen ned en produktivitetskommisjon. Professor Jørn Rattsø, som har ledet kommisjonen, viser til at produktivitetsveksten i Norge har gått ned de siste ti årene. I tillegg har vi særnorske utfordringer ved at vi har en petroleumsøkonomi.

Oljenæringen vil ikke lenger være en motor for vekst i Norge, advarer regjeringens produktivitetskommisjon. Nye næringer må overta. Tirsdag leverte utvalget første del av sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp).

Kristiansen tror likevel at oljeindustrien vil være bærende i mange år til.

– Jeg tror det enkelte eksperter har sagt er en drøy påstand. Jeg tror service og olja kommer til å være viktig for Norge og Sørlandet i mange år framover. Men det å bygge kompetansen videre er viktig.

Jørgensen tror likevel at det er viktig å omstille seg.

– Vår region ligger litt lavere på kompetanse. Så det er viktig å øke den, sier Kristiansen.

Rapport til Siv Jensen

Produktivitetskommisjonen med leder Jørn Rattsø, overleverte den første rapporten til finansminister Siv Jensen tirsdag formiddag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix