Fra Farsund til New York

Ingvild Koksvik fra Lista fortryller USA med sin lyse stemme og norske tekster. Nå har en av musikkbransjens største managere tatt henne under sine vinger.

Ingvild Koksvik

I høst har Ingvild tilbrakt mesteparten av tiden i New York og platestudio i Brooklyn. Resultatet kan du høre om ikke så lenge, til helgen slippes singelen fra hennes andre album.

Foto: Privat

«Artister som synger på norsk kan bare glemme å slå igjennom i USA», var manager Jeff Rabhans ord.

Men det var før han hørte sølvstrupen fra Farsund, Ingvild Koksvik, under musikkfestivalen Sørveiv i Kristiansand for to år siden.

Ingvild Koksvik

Ingvild Kolsvik fra Farsund fortryller USA med klare toner og norske tekster om dagen. Album nummer to er spilt inn i Brooklyn og kanskje får vi høre Ingvilds musikk i noen av neste års store tv-serier.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Den amerikanske musikkmogulen falt pladask, og satser nå for fullt på sangfuglen fra Norge.

– Man kan aldri vite hvem som sitter i salen. For å være ærlig hadde jeg aldri forventa at han skulle bli så begeistra for musikken min, sier Ingvild Koksvik, som akkurat er ferdig med å spille inn sitt andre album i New York.

Fascineres av musikken

– Det er kanskje ikke så opplagt at en artist som synger på norsk skal satse i USA, men hvorfor ikke?, spør hun.

Nei, hvorfor ikke? Amerikanerne ser i hvert fall ut til å like de folkemusikkaktige låtene til farsundjenta, som bruker havet og naturen på Lista som inspirasjon.

Ingvild Koksvik Jeff Rabhan

Musikkmanageren Jeff Rabhan (i midten) har jobbet med stjerner som Kelly Clarkson, Enrique Iglesias og Jennifer Lopez. Nå satser han for fullt på norsk musikk og Ingvild Koksvik.

Foto: Privat

– Jeg tror musikken er lett å forstå for dem som har en eller annen tilknytning til havet, sier hun, og forteller om harpunen som henger på veggen i Studio G i Brooklyn, hvor hun har spilt inn sin siste plate.

Produsent Joel Hamilton kommer nemlig fra en kystby selv, og kjenner seg godt i musikken, selv om han ikke skjønner språket.

– Jeg forklarer hva teksten bygger på, da blir de veldig fascinert, sier Ingvild.

Tom Waits gitarist med på skiva

Hun forteller at den nye plata bærer preg av å ha blitt spilt inn i asfaltjungelen, men at det bare er en fordel.

Ingvild Koksvik Marc Ribot

Tom Waits gitaristen, Marc Ribbot, ble så fascinert av musikken at han ønsket å være med som gitarist på Ingvilds nye album.

Foto: Privat

– Den norske musikken er ren og frisk, mens møtet med musikere fra New York som har sin egen stemme, kan tilføre låtene noe nytt, sier hun.

En av musikerne som har satt sitt preg på Ingvilds nye plate er ingen ringere enn Tom Waits gitaristen, Marc Ribot.

– Han var innom studio, og syns musikken var så fin at gjerne ville spille gitar på den nye skiva, forteller farsundsangeren.

Plassert i amerikanske tv-serier

Til helgen arrangeres Sørveiv i Kristiansand igjen, da skal Ingvild slippe den første singelen fra sin kommende plate, som altså er spilt inn «over there».

Ingvild Koksvik

Ingvild stortrives i studio, og har mye spennende å se frem mot. I desember reiser hun tilbake for å spille inn ennå mer musikk.,\

Foto: Privat

I desember reiser hun tilbake for å spille inn mer musikk, pluss besøke byråer innenfor film, tv og reklame.

Musikken hennes er allerede plassert hos noen store amerikanske tv-serier, om de ønsker og bruker tonene fra Nord gjenstår å se.

– Det blir veldig spennende, smiler hun.