Karoline Slemmen
Foto: privat

Satser alt på barndomsdrømmen

Karoline Slemmen har ennå ikke fylt 18 år, men bor alene i Los Angeles og håper å slå gjennom som popstjerne i USA. Hun har sluttet på videregående skole og tatt et stort steg inn i voksenlivet.

Første gang Karoline Slemmen fra Molde sa høyt at hun ville flytte til USA og jobbe med musikk var hun 12 år gammel. Karoline spilte gitar på jenterommet mens hun hørte på idolet sitt Taylor Swift. Rihanna, Beyoncé og Nicki Minaj var blant de den 12 år gamle jenta ønsket å gå i fotsporene til.

Nå er hun 17 år og har tatt et stort steg inn i voksenlivet. Hun sluttet på videregående skole, pakket koffertene og reiste til USA i april. Hun bor alene i en leilighet i nærheten av Downtown Los Angeles.

Karoline Slemmen i L.A

– Når jeg møter nye folk så sier jeg ikke alderen min, sier 17 år gamle Karoline Slemmen fra Molde.

Foto: Richard Butler

– Det gikk ikke opp for meg den første tiden at jeg faktisk bodde i USA. Jeg hadde absolutt ikke trodd jeg kom til å være her allerede, sier Karoline.

Den unge jenta gikk stolt av flyet på Los Angeles flyplass LAX alene. Sol og varme slo imot henne og Karoline var spent på hva hun hadde i vente.

– Jeg kjente jo ingen, så det var ganske ensomt her i begynnelsen. Da savnet jeg familie og venner, men det er veldig enkelt å komme i kontakt med folk, sier 17-åringen.

Men Karoline dro ikke helt på lykke og fromme. Da hun gikk ut av flyet i L.A, ble hun møtt av den amerikanske «Idol»-stjernen Chris Medina som hun hadde truffet i Norge to år tidligere.

Karoline Slemmen har ennå ikke fylt 18 år, men bor alene i Los Angeles og håper å slå gjennom som popstjerne i USA.

Karoline Slemmen synger sammen med Chris Medina i Los Angeles.

Tok stjernen på ordet

Karoline var bare 15 år da hun for første gang stod på scenen med en amerikansk superstjerne.

Karoline Slemmen og Chris Medina på Instagram

På Karoline Slemmen sin instagram-profil er det bilde av henne og superstjernen Chris Medina.

Foto: Privat

I 2012 meldte en venninne henne på TV-programmet "Kvelden er din" på TV2. Karoline var en av dem som ble trukket ut av blant flere tusen søkere. Hun fikk beskjed om at hun skulle synge på TV, og en måned før fikk hun vite at Chris Medina skulle synge duett med henne.

Karoline og venninnen så på Medina sin hit «What are words» som «deres» sang, så for henne var det en drøm som gikk i oppfyllelse å møte Idol-stjernen.

– Han var utrolig hyggelig og omtenksom, akkurat slik jeg så det for meg. Han var jo det store i Norge på den tiden, så litt nervøs var jeg, men jeg følte meg veldig komfortabel på scenen sammen med han, sier hun.

Karoline Slemmen fikk da beskjed av superstjernen at om hun noen gang trengte råd og hjelp, så skulle hun bare ta kontakt.

Og det gjorde hun.

17-åringen har vokst opp i Molde og i Eide kommune på Nordmøre, med bare litt over 1 300 innbyggere. Nå bor hun i en by med 3 850 000. Karolines mamma, Ågot Marie Skjervik, var ikke overrasket da datteren fortalte at hun ville slutte på skolen og flytte til USA.

– Familien har aldri vært i tvil om at hun kom til å reise. Karoline har i flere år drømt om dette så jeg er veldig stolt av henne, sier hun.

Låtskriving i studio

I stedet for en hverdag med klassetimer og friminutt, består dagene til 17-åringen av å skrive sanger og møter med musikkprodusent og låtskrivere i studio.

– Chris Medina visste at jeg hadde ambisjoner og ønsket å flytte til USA, men ble overrasket da jeg faktisk gjorde det.

Da Karoline Slemmen flyttet til USA, bodde hun sammen med Chris Medina og noen venner av han. Superstjernen har fulgt med på utviklingen til tenåringsjenta.

– Han har vært med på veien og sett at jeg har utviklet meg musikalsk sett. Musikkstilen min har nok blitt litt tyngre og mørkere og mer R & B enn før, sier Karoline Slemmen.

I studio diskuteres ulike forslag til melodier og tekst, men det er Karoline som tar de største avgjørelsene når sangene skal skrives for henne.

Karoline Slemmen drømmer å gi ut musikk i USA

Karoline Slemmen har i mange år drømt om å flytte til USA for å jobbe som artist. Da hun var 17 år pakket hun koffertene og reiste.

Foto: Privat

– Sangene mine har gjerne en «attitude» og er stort sett ikke gladsanger. De handler om ikke å synes synd på seg selv. Jeg skal klare dette. Jeg skriver om ting jeg har opplevd, både forhold, kjærlighetssorg, sinne og nye romanser.

– Vil ha respekt

Nå er den unge jenta godt etablert i den amerikanske livsstilen. Palmetrærne, det varme været, shoppinggatene og kjente fjes i storbyen, gjorde at Karoline Slemmen raskt skjønte at hun hadde tatt det rette valget.

Med høye sko, farget hår og en tatovering på ryggen av en mikrofon med teksten «Vil du det nok, så får du det til», er det ikke lett å gjette at Karoline ikke har fylt 18 år.

– Voksenverdenen griper lenger ned i barnealderen.

Gjertrud Ekerhovd

– Når jeg møter nye folk så sier jeg ikke alderen min. Jeg vil ha respekt, og det får jeg ikke hvis jeg sier hvor gammel jeg er. Hvis jeg blir spurt, så føler jeg meg ung, fordi jeg er alltid den yngste uansett hvor jeg er.

Hjemme i Norge bodde Karoline i en egen del av huset, med stue, soverom og bad. Derfor syns hun ikke at overgangen til å bo alene i Downtown L.A var så stor.

– Det blir litt ensomt av og til, det må jeg innrømme, men jeg liker godt å bo alene, sier hun.

Lett tilgang til voksenlivet

Mange drømmer om et liv i rampelyset og flere ungdommer har tatt utradisjonelle valg og gått fra å være barn til voksen i rekordfart.

Gjertrud Ekerhovd

Ungdomspsykolog Gjertrud Ekerhovd mener mange ungdommer ikke er modne nok for voksenverdenen.

Foto: Privat

Marion Ravn og Marit Larsen var begge i tenårene da de startet popduoen M2M i 1998. 12 år gamle Marcus & Martinus Gunnarsen har allerede vært på flere turneer rundt i Norge etter hiten To dråper vann. I slutten av august var det igjen klart for MGP Jr. på NRK og i begynnelsen av oktober var det premiere på Idol Junior på TV2.

Gjertrud Ekerhovd jobber som ungdomspsykolog i Fjell kommune i Hordaland. Hun tror barn og ungdom alltid har higet etter å være eldre. I dagens samfunn har de lett tilgang til voksenlivet både gjennom media og reklame.

Ekerhovd mener vi lever i en mer konkurransepreget verden og kultur i dag, med større fokus på å bli sett og anerkjent.

– Det er viktig at ungdommen selv kjenner på motivasjon og tenning til å satse på sitt talent, fremfor at det er andres ønske om at du skal lykkes som driver deg, sier hun.

– Har du et inntrykk av at ungdom i dag blir fortere voksne enn før?

– Det virker som ungdommen kommer tidligere inn i voksenverden, de ser på TV og Youtube. Voksenverdenen griper lenger ned i barnealderen, men modenhetsnivået til ungdommene er ikke tilsvarende, sier Ekerhovd.

Prater daglig

Karoline Slemmen trives med det varme været i L.A

17-åringen er godt etablert i den amerikanske livsstilen.

Foto: Privat

Første gangen Karoline Slemmen var i Los Angeles var i 2011. Da reiste hun sammen med familien for at de skulle få et inntrykk av byen som hun drømte om. Ifølge tenåringsjenta har familien alltid vært hennes største støttespillere, både når det gjelder økonomisk og ved å ha tro på drømmen hennes.

– De vet at dette er det jeg vil og at jeg ikke kommer til å gi opp, sier Karoline Slemmen.

Karoline og mamma Ågot Marie Skjervik sammen daglig. Tillit er viktig for Skjervik når datteren er på andre siden av jordkloden. Hun stoler fullt og helt på datteren, men er av og til redd for 17-åringen i storbyen.

– Hvis jeg ikke får tak i henne på telefon eller Facebook, kommer tanken om at noe kan ha skjedd. Jeg savner henne til tider veldig, men så snakker vi sammen og da går det fint.

Viktig med støtte

Karoline Slemmen på photoshoot i L.A

– Jeg har i perioder tenkt: Hva er det jeg gjør her borte? Men jeg angrer ikke, sier Karoline Slemmen, som droppet ut av videregående skole og flyttet til USA.

Foto: Privat

17-år gamle Karoline Slemmen reiste hjem til Norge på ferie i sommer og skal tilbake en tur i november. Hun angrer ikke på at hun fulgte drømmen sin, selv om hjemlengselen kan ta tak i henne.

– Jeg vil ha respekt og det får jeg ikke hvis jeg sier hvor gammel jeg er.

Karoline Slemmen

– Det har vært perioder der jeg har tenkt: Hva er det jeg gjør så langt borte fra alle jeg kjenner? Jeg har alltid vært ganske moden for alderen, men kjenner av og til at jeg savner å gå på skole og være med venner. Likevel angrer jeg ikke, fordi jeg trives veldig bra i USA, sier hun.

Ungdomspsykolog Gjertrud Ekerhovd mener ungdommer som satser på drømmen sin viser et stort mot og en vilje.

– Når det er sagt, så legger de ned mye innsats og det er en veldig høy risiko. De bruker mye av tiden sin og jeg vil tro det er en tøff vei de har valgt, sier ungdomspsykologen.

Karoline Slemmen trives veldig bra i USA

Karoline Slemmen ønsker å bli værende i USA å jobbe videre med musikk.

Foto: Privat

– Jeg håper ungdommen har et bevisst forhold til det valget de tar og om det er verdt det eller ikke. Det er også viktig at de har voksne og fornuftige folk rundt seg som støtter dem i valget, sier ungdomspsykolog Gjertrud Ekerhovd.

– Kan det å satse på drømmen sin i så ung alder få noen konsekvenser når man blir eldre?

– Jeg vil tro det er veldig avhengig av om man har lyktes eller ikke med det man har satset på, sier hun.

Ønsker ikke å flytte

– Mange har sagt at jeg er gal og ikke kommer til å få det til, men man kan ikke gi slipp på drømmen, sier Karoline Slemmen.

– I denne bransjen tar det flere år før man kommer dit man vil. Man gir ikke ut en sang og så er det en hit. Derfor tror jeg det er en fordel at jeg startet i så ung alder. Nå har jeg god tid, sier 17-åringen.

Karoline jobber i disse dager med å finne de fem-seks sangene som hun vil bruke i sin første EP. Selv om markedet er tøft og familien er langt borte, ønsker Karoline å bli værende i USA. Hun har ingen planer om å reise hjem igjen.