Hopp til innhold

Forteller om tiden i «barnevernsbanden»

For to år siden var han med i den såkalte «barnevernsbanden» som herjet på Sørlandet. Nå bor 17 år gamle Emil Cabral Hortman i Sør-Amerika og jobber som gartner og lager sanger om tiden i «barnevernsbanden».

Emil Cabral Hortman

Emil Cabral Hortman (17) var tidligere med i den såkalte «barnevernsbanden» som herjet på Sørlandet i 2010.

Foto: Privat

– Vi levde jo hardt ute på rømmen. Jeg måtte stjele nye klær nesten hver dag, for vi hadde jo ikke noen plass å vaske klærne våre. Vi sov hos forskjellige kompiser, i telt, og i hytter på campingplasser. Også stjal vi biler og sov i dem. Dette var ikke så lett, for å si det sånn, forteller 17 år gamle Emil Cabral Hortman.

Han var med i den såkalte barnevernsbanden som herjet på Sørlandet i 2010. For et halvt år siden flyttet han til faren sin som bor i Eldorado i Argentina, og jobber nå som gartner.

På fritiden lager han sanger om problemene i barnevernet og hvordan det var å være med i barnevernsgjengen.

– Jeg føler det er mange som ikke vet ordentlig hvordan vi har levd, og hvor vanskelig det var å leve som oss, sier Hortman.

Over 700 lovbrudd

Bussran i Kristiansand

Barnevernsbanden gjorde over 700 lovbrudd på Sørlandet i 2010, blant annet flere bussran.

Foto: Overvakingskamera

Fra sommeren og utover høsten i 2010 var det ikke en dag uten dem på nyhetene. Debatten om barn på institusjoner raste. De var en gjeng på litt over 10 gutter, og var fra 13 til 16 år.

På få måneder sto de bak over 700 lovbrudd. Bankran, bussran, bensinstasjonsran, biltyverier, kjøring i ruspåvirket tilstand, stjeling og andre forhold.

Her raner 15-åringen Sparebanken Pluss i Rona i Kristiansand.

Her raner en 15-åring Sparebanken Pluss i Rona i Kristiansand i 2010.

Foto: Overvåkingskamera

De var sinte på barneverns-tjenesten og følte seg sviktet.

– Vi gjorde jo masse galt, men for det meste var det for å lage et poeng om at selv om de sender oss vekk, så klarer de ikke å holde oss innestengt. Vi tenkte at hvis de vil ha det på den måten, skal de få det på den måten.

– Livet er mye bedre nå

Gjengmedlemmene ble til slutt splittet rundt om i Norge. Emil havnet i Arendal. Til slutt bestemte han seg for å reise til Argentina for å bo sammen med faren sin. Og nå går ting bedre.

– Nå har jeg fått meg jobb som gartner i Eldorado i Argentina. Senere i år skal jeg kanskje begynne på skole. Jeg har sluttet med nesten all rus og sigaretter, og står opp tidlig hver dag. Livet mitt er mye bedre nå, sier han.

Emil tror han blir lenge i Argentina, men han innrømmer at han savner vennnene sine og at det er noe av grunnen til at han lagde sangen som har fått navnet ”Problemgutt”.

Fortsatt frustrert

Men Emil er fortsatt frustrert over barnevernet. Han mener de behandler alle likt, i stedet for å gi individuell hjelp.

– Jeg har møtt ungdommer på institusjoner som har vært snille, snille små gutter før de havnet på institusjon. De har verken røyket eller brukt rusmidler. Men når de kommer på institusjon, møter de nye ungdommer som kanskje har verre bakgrunn enn dem selv. Og når de bor i samme hus, blir det ikke bedre enn det var før de flyttet på institusjon.

– I ettertid, angrer du på noe av det du har gjort?

– Ja, det er jo noen situasjoner som jeg kanskje ikke skulle ha opplevd, selvfølgelig. Men nå er det nå en gang slik at jeg har vært gjennom dette, så får jeg ta livet sånn som det kommer, sier 17-åringen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %