NRK Meny
Normal

Fornøyd Furholt

Han synes selv at han har laget ei fin og variert plate med høy kvalitet. Vidar Furholt fra Marnardal er stolt av plata si, og har tekstene i sentrum når han lager sanger.

Vidar Furholt

Vidar Furholt fra Marnardal er ute med plata 'Papirhimmelen'. Han ønsker at tekstene i sangene skal røre ved noe i de som hører dem.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Vidar Furholt er oppvokst i Marnardal, men har nå bosatt seg i Stavanger. På sin nye plate «Papirhimmelen», har han samarbeidet med produsent Arne Hovda som tidligere har jobbet med artister som Morten Abel, The Getaway People og Trang Fødsel.

Med seg i studio har Furholt hatt anerkjente musikere fra både Stavanger og Sørlandet.

Først tekster og så musikk

– Det har blitt ei himla god plate. Jeg synes låtene er blitt fine og er fornøyd med innholdet og budskapet i tekstene. Jeg har bygd opp stemningen i musikken rundt det jeg skriver om i sangene mine, forteller han.

Vidar Furholt vil at tekstene skal treffe og røre noe i de som hører dem, og han bestemte seg tidlig for at han ville bruke morsmålet i tekstene sine.

– Mitt eget språk er det eneste naturlige for meg når jeg skal formidle, sier Furholt og legger til:

– Jeg er lærer til vanlig og det handler jo om formidling det også.

Glad i nære historier

Historiene han forteller bygger gjerne på egne opplevelser.

– Hvis det er noe som har rørt meg følelsesmessig, kan det være spiren til en tekst. Venner og kolleger som har et problem, eller som opplever noe de gleder seg over, kan ende som en historie i en av sangene mine, sier han.

Som et eksempel nevner Furholt tittelsporet «Papirhimmelen».

– Sangen handler om en fyr som prøver å komme videre i livet etter et forhold som tok slutt. Han leser gjennom gamle kjærlighetsbrev om og om igjen. For å bli kvitt dem må han sende dem til himmelen.

– De må jo dø. Og dermed ryker brevene inn i peisen, sier han.

– Musikalsk er nok dette ei slags viseplate, men vi har med instrumenter som nykkelharpe, fiolin og lapsteel, og vi som spiller på plata har forsøkt å bevege oss inn i et mer utradisjonelt viseland. Det håper jeg vi har lyktes med, understreker musikeren fra Marnardal.

Gleder seg til konsert

I 2007 ga Vidar Furholt ut debutplata «Likevel» og fire år etter kom EP-en «Ta imot». Flere av sangene fra EP-en er med på den nye plata.

– Det ligger mye arbeid bak ei plate. Selve skriveprosessen kan være både vond og vanskelig, og når jeg jobber med musikken ved siden av lærerjobben tar det tid, sier Furholt.

Nå er han glad og stolt over det han skal presentere for publikum. Han har allerede hatt et par konserter med de nye sangene.

Han gleder seg til å spille for sørlandspublikummet på utestedet Hos Naboen i Kristiansand torsdag 13. november.

– Jeg trives på scenen og jeg føler at publikum koser seg når de høre sangene mine, smiler den plateaktuelle marnardølen som besøker SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Og torsdag skal musikken og tekstene fra plata «Papirhimmelen» vurderes av Øyvind Nyvoll og plasseres på anmelderskalaen fra en til ti i ukas Musikksnakk. Kanalen er NRK P1 og klokkeslettet er rundt halv fem.