Forberedt på flyktningstrøm til Agder

Agderpolitiet har høynet beredskapen for å ta imot flyktninger fra Irak og Syria. Allerede er 14 flyktninger kommet til Sørlandet.

Video SuperSpeed måtte snu

Politiet i Agder har startet kontroll av passasjerer som kommer med danskeferja Superspeed. På tre dager har det kommet 14 flyktninger til Agder.

Foto: Nyhetsspiller

Blå Kors, Kristiansand kommune, Sivilforsvaret og politiet har høynet beredskapen etter at 14 flyktninger er kommet til Agder.

– Vi antar at de kom via Danmark med ferja, forteller leder av utlendingsseksjonen ved Agder politidistrikt, Jan Vidar Ødegaard til NRK.

Jan Vidar Ødegaard

Politiet på Agder er nå forberedt på å ta imot flere flyktninger, forteller Jan Vidar Ødegaard, leder av politiets utlendingsseksjon på Agder.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Siden 8. september ble det innført skjerpet grensekontroll mellom Tyskland og Danmark.

Styrket beredskap

Klokken 15.30 i dag hadde politiet styrket mannskapene på kaia i Kristiansand der danskebåtene legger til. Og politiet er beredt på at det kan komme flere.

– Vi er ute på Hampa for å foreta territorial kontroll. Vi står sammen med tollvesenet som stanser biler og før terminalen der folk går ut, sier Ødegaard.

Les også:

Politivakta

Fra mandag kveld til natt til onsdag kom det 13 flyktninger til Agder. Onsdag formiddag kom det én flyktning til politivakta i Kristiansand. I fjor kom det totalt 45 flyktninger som søkte asyl på Agder.

– Dette er en ny situasjon som vi må ta høyde for. Fram til mandag kom flyktningene enkeltvis. Nå ser vi at de kommer både enkeltvis og i større grupper og fra flere land. Vi forbereder oss på en situasjon hvor vi kan forvente økt tilstrømning av flyktninger utover høsten, sier Ødegaard i en pressemelding.

En flyktning fra Syria bærer et lite barn over det ødelagte grensegjerdet mot Tyrkia, 14. juni 2015

Borgerkrigen i Syria har ført elleve millioner syrere på flukt fra sine hjem. Av disse er fire millioner flyktninger i utlandet. Over 240.000 mennesker har mistet livet i konflikten.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Sendes videre

Flyktningene huses av Blå Kors i Kristiansand før de sendes videre.

– Flyktningene som kommer til Kristiansand registreres og transporteres videre til Politiets utlendingsenhet i Oslo, forteller lederen for utlendingsseksjonen i politiet.

– Vi har et ansvar for å ta imot flyktninger på en menneskelig og human måte. Vi forbereder oss derfor på å ta imot en flyktningstrøm, sier beredskapsplanlegger i Agder politidistrikt, Rune Lindtveit i en pressemelding fra politiet.