Erna og Angela: – Grensekontrollen er viktig

Berlin (NRK): – Merkel hadde ingen kommentarer til hvor mange flyktninger Norge bør ta imot, sier statsminister Erna Solberg etter møtet med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Germany Dialogue For Women

Erna Solberg har bilaterale samtaler med Angela Merkel i Berlin onsdag.

Foto: Michael Sohn / Ap

Solberg deltar på en kvinnekonferanse i Berlin. Samtidig har hun hatt samtaler med sin statsministerkollega og politiske forbilde Angela Merkel.

Flyktningkrisen er det altoverskyggende temaet, men en tvungen kvoteordning for de europeiske land var ikke tema.

– Vi snakket om behovet for å få Schengen-avtalen til å fungere. Det å sørge for at man registrere de som kommer i land og at man har et system hvor grensekontrollen faktisk fungerer, sier Solberg til NRK.

– Grensekontroll er viktig

EU har så langt ikke klart å bli enige om et kvotesystem for fordeling av asylsøkere som allerede befinner seg i Europa.

Erna Solberg i Berlin

Statsminister Erna Solberg hadde bilaterale samtaler med sin statsministerkollega Angela Merkel i Berlin.

Foto: Gunnar Blöndal / Pool

– Merkel hadde ingen kommentarer til hvor mange flyktninger Norge bør ta imot, sier Solberg.

Statsministeren mener Norge tar imot mange flyktninger sammenlignet med flere europeiske land.

Antall asylsøkere til Norge fortsetter å øke uke for uke. Forrige uke var tallet 790, og over halvparten av dem kom fra Syria, viser ferske tall fra UDI.

– Det viktigste er at Tyskland ser ut til å støtte vårt arbeid med skaffe penger til Syria-krisen og landene rundt, sier Solberg og viser til donorkonferansen som Norge har tatt initiativ til.

Erna Solberg under G7-møte i Berlin

Statsminister Erna Solberg (H) deltar på en konferanse i Berlin.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– En vanskelig sak for Tyskland

Tyskland venter 800.000 flyktninger i år. I flere byer er mottaksapparatet sprengt.

Tyskland har nylig gjeninnført grensekontrollen og opphevet Schengen-avtalens bud om fri flyt over grensene. Flere land, som Østerrike og Slovakia, raskt fulgt Tysklands eksempel og innført grensekontroll. I Norden er grensene fortsatt åpne.

Tyskland venter 800.000 flyktninger i år. I flere byer er mottaksapparatet sprengt.

Schäuble og Solberg

Statsminister Erna Solberg møter Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i Berlin onsdag.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Angela Merkel tok mandag til orde for en omkamp om flyktningkvoter.

– Det er en utfordring for hele EU, og derfor ber vi om et eget EU-toppmøte neste uke, sier Merkel til nyhetsbyrået DPA.

– Det er tydelig at dette er en vanskelig sak for Tyskland. De ønsker å ønske velkommen. Men de ser at de signalene de har gitt også blir misbrukt av noen land som sender mange av gårde på jakten etter å få et mulig opphold i Tyskland.

Nytt krisemøte

Formannskapslandet Luxembourg kunngjorde sent tirsdag at et nytt møte mellom EUs innenriksministere skal holdes 22. september. Samtidig ønsker flere EU-land et eget toppmøte om flyktningkrisen. En avgjørelse på det spørsmålet.

I Norge møtes partilederne på Stortinget torsdag for å diskutere flyktningkrisen. Fredag kommer den varslede ekstrabevilgningen til utlendingsmyndighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt