Mener Europa selv har skyld i flyktningkrisen

I et intervju med russiske medier sier den syriske presidenten Bashar al-Assad at masseflukten til Europa skyldes vestlige lands støtte til opposisjonen i Syria.

President Assad i intervju med russisk media

Presidenten sier også at kun vil gi seg som president hvis det syriske folket vil at han skal gjøre det. Han vil ikke gå av på grunn av press fra Vesten.

I det 40 minutter lange intervjuet langer Assad ut mot det han mener er dobbeltmoral hos de europeiske lederne.

– På den ene siden klager Vesten over flyktningenes situasjon. På den andre siden har de støttet terrorister siden begynnelsen av krisen, da man kalte det et fredelig opprør, sier Assad til Russia Today og nyhetsbyrået Tass.

  • Her kan du se hele intervjuet

Dobbeltmoral hos Vesten

Han viser til vestlige politikeres krav om handling etter at bildet av en druknet treåring nådde forsidene på en rekke ledende aviser i Europa.

– Kan man være trist over et barns død i havet, men ikke over tusenvis av barn som er drept av terrorister i Syria? Denne europeiske dobbeltmoralen er ikke lenger akseptabel, mener han.

Det er russiske medier som har gjort intervjuet med den syriske presidenten. Russland har de siste dagene fått kritikk, særlig fra USA, for å ha gitt «militærteknisk assistanse» til det syriske regimet. Vestlige land mener dette bidrar til at konflikten i Syria fortsetter.

Mideast Syria Russia Analysis

Demonstranter som støtter det syriske regimet holdt en markering i mars foran den russiske ambassaden i Damaskus. Russland legger ikke skjul på at de støtter det syriske regimet, og de oppfordrer andre land til å gjøre det samme.

Foto: Muzaffar Salman / Ap

Følger folkets valg

Han sier at hvis hans eget folk vil at han skal gå av, så gjør han det. Men han bøyer seg ikke for press fra europeiske ledere.

– En president får makt når folket velger han. Og hvis han går av, er det fordi folket krever det, ikke fordi USA eller FNs sikkerhetsråd sier det, sier han i intervjuet.

Borgerkrigen i Syria har ført elleve millioner syrere på flukt fra sine hjem. Av disse er fire millioner flyktninger i utlandet. Over 240.000 mennesker har mistet livet i konflikten.

Syrisk barn sover i Hellas

Et syrisk barn sover i haveområdet på den greske øya Lesbos. De fleste som ankommer Hellas og Italia, tar veien videre nordover for å søke asyl. Tyskland alene venter å motta 1.000.000 asylsøkere i løpet av året, noe som er flere enn det som kom til Europa i hele fjor.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

God hjelp fra Iran

Assad mener hjelpen fra Iran, som også har forsynt dem med militær teknologi, har vært viktig i kampen mot terrorisme i Syria. Han legger til at Teheran ikke har sendt utstyr til Damaskus.

Presidenten sa også at den amerikanskledede koalisjonen har ikke klart å stoppe spredningen av IS-soldater så langt.

SISTE NYTT

Siste nytt