NRK Meny
Normal

Kronprinsen åpnet kraftlinje

De to kronprinsene i Norge og Danmark opprettet kontakt over Skagerrak. De stod på hver sin side og åpnet den nye kraftlinjen.

kronprinsen
Foto: Thomas Sommerset / NRK

Statnett inviterte til folkefest i Tresse i Kristiansand for å markere åpningen av den nye kraftlinjen Skagerrak 4 mellom Norge og Danmark.

H.K.H. Kronprins Haakon sto for den offisielle åpningen i Kristiansand klokken 12. Samtidig var H.K.H. Kronprins Frederik av Danmark med på storskjerm fra dansk side.

Fest for hele byen

Statnett og Energinet.dk har nylig ferdigstilt sjøkabelen mellom Kristiansand transformatorstasjon i Vest-Agder og Tjele transformatorstasjon ved Viborg på Jylland.

Andreas Wahl

Fysiker Andreas Wahl kjent fra NRK Super skal være programleder og holde vitenshow i Tresse.

Foto: NRK Super

– Dette er store og viktige prosjekter for Norges og Europas kraftforsyning, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Christer Gilje.

Under åpningsfesten for kabelen er det boder med aktiviteter, konkurranser og informasjon fra Statnett, Agder Energi, Universitetet i Agder og Vitensenteret Sørlandet. Randesund Idrettslag og Aktiv Sør vil tilby mat og drikke til de besøkende.

Kronprins Haakon hilste også på elever fra Vågsbygd videregående skole som har hatt et eget prosjekt med fysikkeksperimenter.

Torsdag ettermiddag blir det konsert med Samsaya og Thom Hell.

Skipet Skagerak under utlegging av kabel