NRK Meny
Normal

Flere overdoser etter misbruk av morfinplaster

Lensmannen i Flekkefjord advarer nå narkomane mot å koke morfinplaster og sprøyte dette inn i kroppen. Det har vært flere tilfeller av overdoser etter dette i Lister.

Misbruker morfinplaster

Det har vært flere overdoser i Lister etter at narkomane har kokt såkalte morfinplaster og injisert dette i kroppen.

Foto: Lars Eie / NRK

Politiet bekrefter nå at det har vært flere tilfeller av overdose blant narkomane etter at de har kokt såkalte morfinplaster og sprøytet dette inn i kroppen. Det er svært vanskelig å beregne dosen.

– Russisk rulett

Lensmann i Flekkefjord, Asbjørn Skåland, opplyser at det har vært overdosetilfeller fra Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord.

Asbjørn Skåland

Lensmann Asbjørn Skåland sier politiet selv har vært til stede der rusmisbrukere har sprøytet væske etter morfinplaster i kroppen.

Foto: Lars Eie

– Vi er kjent med at det har vært brukt og at det har vært overdoser etter at folk har injisert dette i kroppen, sier Skåland til NRK.

Han forteller at politiet selv har vært til stede der narkomane har tatt overdose, Samtidig har flere misbrukere fortalt om koking av morfinplaster som Fentanyl som er mer enn 100 ganger så potent som morfin.

– De narkomane sier dette er som russisk rulett. De leker med livet, mener Skåland.

Som å spille bingo

Apoteker John Billy Nenningsland ved Lister Apotek forteller at plastrene som Fentanyl, gis til kreftpasienter eller andre mennesker med store smerter.

– Jeg skjønner nesten ikke at noen tør koke dette for så å sette sprøyte.

John Billy Nenningsland

Apoteker John Billy Nenningsland i Lister apotek mener det er livsfarlig å injisere væsken etter kokt morfinplaster.

Foto: Lars Eie / NRK

Det er helt umulig å beregne styrken. Så det blir rein bingo hvor mye man får i seg ved sprøyter, sier Nenningsland.

Livsfarlig

Kommunelege i Flekkefjord, Marianne Omland, bekrefter også at dette kan være livsfarlig.

– Hvis misbrukerne koker opp plasteret og injiserer hele dosen på en gang, kan dette være livsfarlig. Det er stor fare for overdose, opplyser Omland til NRK.

Sørlandet sykehus har undersøkt med de tre akuttmottakene i landsdelen om overdosetilfeller i forbindelse med Fentanyl. Men ifølge assisterende klinikksjef Siw Osen Ostermann er det ikke registret unormalt mange tilfeller.

Fentanyl, som er et opioid er i slekt med morfin og heroin.