Filter Nyheter: Drapssiktet i Kristiansand tilknyttet høyreekstremisme

En av de siktede etter drapet på Dan Eivind Lid i Kristiansand har ifølge Filter Nyheter vært i politiets søkelys for høyreekstremisme.

Åstedet i Suldalen 20. oktober

Dan Eivind Lid ble funnet drept i sin leilighet på Grim i Kristiansand. Tre personer er siktet i saken.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Mannen har ifølge nyhetsnettstedet offentlig delt innlegg fra nettstedene til den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen i sosiale medier.

Han har også selv kommet med sterkt nedsettende kommentarer om jøder, innvandrere og muslimer.

Mannens forsvarer, Knut Henning Larsen, sier han er helt ukjent med at hans klient har vært involvert i høyreekstreme miljøer.

– Dette er helt nye opplysninger og jeg mener det ikke har noen relevans for saken, sier Larsen.

Dan Eivind Lid

Dan Eivind Lid var aktiv i Stopp islamiseringen av Norge (Sian). PST har derfor blitt løpende orientert om etterforskningen.

Foto: NRK

– Ikke politisk motivert

Larsen begrunner dette med at høyreekstrem tilhørighet ikke vært tema i avhør hos politiet.

– Politiet har sagt at det ikke er noe i saken som tyder på at drapet har vært politisk motivert.

Mannen i 30-årene er varetektsfengslet i to uker, mens de to andre siktede i saken, menn i 40- og 50-årene, er varetektsfengslet i fire uker. Larsen mener mistankegrunnlaget mot hans klient er svakt.

– Han har gitt en veldig detaljert forklaring og sier han har ingenting med drapet å gjøre.

Sian-aktivist funnet død i Kristiansand

Dan Eivind Lid (48) ble funnet død i sitt eget hjem lørdag 3. oktober. Han ble funnet død i sin egen stue. Politiet jobber utifra flere teorier. En av dem er at 48-åringen er drept. Så langt er ingen pågrepet.

 • 3. oktober
  Død mann funnet

  En mann i 40-årene blir funnet død i sin egen leilighet i Suldalen i Kristiansand. Politiet beskriver dødsfallet som mistenkelig. Politiet sperrer av et stort område.

  Mistenkelig dødsfall i Kristiansand
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • 3. oktober
  Funnet av bekjent

  Det var en bekjent som varslet politiet om dødsfallet. Politiet sier det var observasjoner inne i leiligheten som førte til at de anser dødsfallet som mistenkelig.

  Mistenkelig dødsfall i Kristiansand
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • 4. oktober
  Får bistand

  Kripos bistår i etterforskningen av dødsfallet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) orienteres fortløpende.

  Mistenkelig dødsfall Suldalen, Kristiansand
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
 • 4. oktober
  Politiet orienterer om dødsfallet

  Søndag ettermiddag holder Agder-politiet en pressekonferanse om dødsfallet. Her opplyser politiet at de fortsatt er i en innledende fase i etterforskningen. En av hypotesene er at mannen har blitt utsatt for en alvorlig straffbar handling.

 • 4. oktober
  Blir identifisert

  Det blir kjent at avdøde er Dan Eivind Lid (48) fra Kristiansand. Lid er blant annet kjent for å være sentral i Stopp islamiseringen av Norge (Sian). Han har også vært sentral i Pegida, Soldiers of Odin og Norwegian Defence League.

  Dan Eivind Lid SIAN funnet død
  Foto: Torstein Bøe / Torstein Bøe
 • 4. oktober
  Kripos på plass

  Like før klokken 12:30 mandag er Kripos på plass i Kristiansand for å starte tekniske undersøkelser. Ingen personer er så langt pågrepet i saken.

  Kripos i Suldalen i forbindelse med mistenkelig dødsfall
  Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK
 • 6. oktober
  Jakter en eller flere gjerningsmenn

  På en pressekonferanse forteller politiet at de mener at Dan Eivind Lid er drept, og at de jakter en eller flere gjerningspersoner. De forteller også at det er for tidlig å si noe om motivet for drapet, men at det så langt ikke er noe som tyder på at det er et politisk motiv.

Synlige skader

Det var lørdag 3. oktober at Dan Eivind Lid ble funnet drept i sin leilighet i Suldalen i Kristiansand. Spor på stedet tydet på at det hadde vært et basketak i leiligheten. Etter det NRK erfarer skal avdøde ha blitt funnet med synlige skader.

Først to uker senere ble tre personer pågrepet og siktet i saken. Alle er kjent av politiet fra før. Politiet har ikke sagt noe om motivet for drapet.

Dødsfall Suldalen Kristiansand Dan Eivind Lid funnet død

Politiet jobbet i flere dager på åstedet for å sikre spor. Etter det NRK erfarer ble avdøde funnet med synlige skader.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

PST koblet inn i saken

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble tidlig koblet inn i etterforskningen fordi 48-åringen var et sentralt medlem i Stopp islamiseringen av Norge (Sian).

NRK har fått innsyn i flere dommer mot Dan Eivind Lid. Han er i løpet av årene ilagt flere besøksforbud, blant annet mot utleiere av leiligheter han har bodd i. Han er dømt for flere tilfeller av hærverk og sjikane, skremmende og plagsom atferd. I tillegg er han dømt for oppbevaring av våpen og ammunisjon samt bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Siste nytt fra NRK Sørlandet