Filter Nyheter: Drapssiktet i Kristiansand tilknyttet høyreekstremisme

En av de siktede etter drapet på Dan Eivind Lid i Kristiansand har ifølge Filter Nyheter vært i politiets søkelys for høyreekstremisme.

Åstedet i Suldalen 20. oktober

Dan Eivind Lid ble funnet drept i sin leilighet på Grim i Kristiansand. Tre personer er siktet i saken.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Mannen har ifølge nyhetsnettstedet offentlig delt innlegg fra nettstedene til den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen i sosiale medier.

Han har også selv kommet med sterkt nedsettende kommentarer om jøder, innvandrere og muslimer.

Mannens forsvarer, Knut Henning Larsen, sier han er helt ukjent med at hans klient har vært involvert i høyreekstreme miljøer.

– Dette er helt nye opplysninger og jeg mener det ikke har noen relevans for saken, sier Larsen.

Dan Eivind Lid

Dan Eivind Lid var aktiv i Stopp islamiseringen av Norge (Sian). PST har derfor blitt løpende orientert om etterforskningen.

Foto: NRK

– Ikke politisk motivert

Larsen begrunner dette med at høyreekstrem tilhørighet ikke vært tema i avhør hos politiet.

– Politiet har sagt at det ikke er noe i saken som tyder på at drapet har vært politisk motivert.

Mannen i 30-årene er varetektsfengslet i to uker, mens de to andre siktede i saken, menn i 40- og 50-årene, er varetektsfengslet i fire uker. Larsen mener mistankegrunnlaget mot hans klient er svakt.

– Han har gitt en veldig detaljert forklaring og sier han har ingenting med drapet å gjøre.

Sian-aktivist funnet død i Kristiansand

Dan Eivind Lid (48) ble funnet død i sitt eget hjem lørdag 3. oktober. Han ble funnet død i sin egen stue. Politiet jobber utifra flere teorier. En av dem er at 48-åringen er drept. Så langt er ingen pågrepet.

Synlige skader

Det var lørdag 3. oktober at Dan Eivind Lid ble funnet drept i sin leilighet i Suldalen i Kristiansand. Spor på stedet tydet på at det hadde vært et basketak i leiligheten. Etter det NRK erfarer skal avdøde ha blitt funnet med synlige skader.

Først to uker senere ble tre personer pågrepet og siktet i saken. Alle er kjent av politiet fra før. Politiet har ikke sagt noe om motivet for drapet.

Dødsfall Suldalen Kristiansand Dan Eivind Lid funnet død

Politiet jobbet i flere dager på åstedet for å sikre spor. Etter det NRK erfarer ble avdøde funnet med synlige skader.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

PST koblet inn i saken

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble tidlig koblet inn i etterforskningen fordi 48-åringen var et sentralt medlem i Stopp islamiseringen av Norge (Sian).

NRK har fått innsyn i flere dommer mot Dan Eivind Lid. Han er i løpet av årene ilagt flere besøksforbud, blant annet mot utleiere av leiligheter han har bodd i. Han er dømt for flere tilfeller av hærverk og sjikane, skremmende og plagsom atferd. I tillegg er han dømt for oppbevaring av våpen og ammunisjon samt bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.