Farsund

Farsund er en av de mer spennende kommunene ved årets valg. Tradisjonelt har den vært landsdelens blåeste kommune med Høyre og FrP i spissen. I år er det direkte ordførervalg mellom åtte kandidater, men det er nok bare tre av dem som har reelle sjanser.

Det har vært et generasjonsskifte på omtrent alle partilistene. Samtidig har noen partier hatt internt bråk.

Størst brudulje skapte det da FrP-veteranen Odd Djøseland ble aktivt utmeldt tidligere i år. Nå sitter han som uavhengig representant i kommunestyret.

Et av spørsmålene i år er om FrPs nye kandidat, Andreas Bjørn Salvesen, er en like stor stemmesanker for partiet som Djøseland var.

Sykehussaken

Det er Salvesen som har dradd i gang sykehussaken i Farsund igjen. Han vil at kommunen skal kjøpe bygningen av Sørlandet Sykehus HF og flytte alle kommunens helsetjenester dit.

Mange stiller spørsmål ved realismen i dette fordi det er ikke så lenge siden Farsund fikk to nye legesentra. Salvesen har skapt mye irritasjon i det øvrige politiske miljøet ved å trekke opp igjen sykehussaken.

Stemmesanking

Politiske motstandere beskylder Salvesen for å bruke sykehussaken som ren stemmesanking. Saken setter føleleser i sving hos mange velgere.

Mye tyder på at de har rett, i og med at et folkemøte om sykehussaken samlet kun 25 mennesker. Til sammenligning var det for noen år siden omlag 9000 personer som skrev under på oppropet om bevaring av sykehuset

Arbeiderpartiordfører

Farsund har aldri hatt en ordfører fra Ap, men denne gangen kan det skje. Stein Arve Ytterdahl er et ubeskrevet politisk blad, men han har et bredt kontaktnett i folket og ikke minst i næringslivet.

Mange farsundsfolk ser på utviklingen i nabokommunene Kvinesdal og Flekkefjord, og ønsker seg en ordfører med næringslivsbakgrunn. Det har Ytterdahl. Han framstår som outsider i ordførerkampen.

Høyre er ordførerpartiet i Farsund, men har tapt terreng de siste valgene. Margit Brøvig gir seg etter fire år med lenke rundt halsen og Magnus Skretting er partiets kandidat. Han har liten politisk erfaring, men både erfaring fra næringslivet og fra ledelsen i Heimvernet.

Eiendomsskatt

Dette blir ved siden av sykehussaken valgkampens store sak. Skal Farsund ha eiendomsskatt i hele kommunen eller ikke?

Partiene har tonet saken ned, til og med FrP, men likevel kommer nok den blå farsundsbefolkningen til å ha dette i bakhodet når de går og stemmer.

Kandidatene

  • Andreas Bjørn Salvesen, Fremskrittspartiet
  • Magnus Skretting, Høyre
  • Magne Havaas, Kristelig folkeparti
  • Arne Tregde, SV
  • Stein Ytterdal, Arbeiderpartiet
  • Jan Arild Hjelle, Demokratene
  • Erling Duvold, Senterpartiet