Får strålende kritikk for ny plate

Erlend Ropstad liker når musikken ledsages av lett spraking. Derfor gir han ut ny musikk på vinyl. Fredag lanseres ny plate.

Erlend Ropstad

Erlend Ropstad har jobbet med sin nye plate «Alt som har hendt» i sitt lille kjellerstudio i Oslo. Under arbeidet, har han brukt god tid på å finne sin lyd på sangene.

– Denne gangen hadde jeg bestemt meg for å være litt «nerd», som mange andre er når de holder på med slike ting, sier Erlend Ropstad fra Vennesla.

Det aller meste på plata har han gjort selv. Målet har vært å lage musikk som folk kan kjenne igjen fra tidligere opplevelser med ham og bandet.

– Jeg hadde lyst til at denne plata skulle bli litt mer utadvendt og ha litt mer av energien vi har på konserter, sier Ropstad.

– Ikke så utleverende som folk tror

Venndølen som har fire Spellemannsnominasjoner bak seg, har gitt ut plater tidligere. «Alt som har hendt», er hans fjerde plate med tekster på dialekt, og det er det nære som treffer hans publikum.

Ropstad selv har inntrykk av at mange hører på musikken hans når livet er vanskelig.

– Det kan være en som har opplevd sykdom, en som har vært gjennom et samlivsbrudd eller noe annet tøft. At folk hører på musikken min i slike situasjoner, er fantastisk, sier Ropstad.

Selv om han skriver tekster som fremstår som personlige, påpeker han at han ikke er av typen som pøser ut ting om seg selv.

– Jeg er egentlig veldig privat, og er nok ikke så utleverende i tekstene mine som folk kanskje tror.

Erlen Ropstad

Erlend Ropstad har gjort det aller meste på plata selv. Plata er produsert i hans eget kjellerstudio i Oslo.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Gis ut på vinyl

Fredag kommer plata, som gis ut på vinyl.

– Det er en litt seremoniell sak å høre på musikk på vinyl, som har en A-side og en B-side. Man må snu plata underveis, sette nedpå stiften og så spraker det litt. Det synes jeg er stas, sier Ropstad.

Selv om plata nå er ferdig, er han ikke redd for at det skal bli kjedelig framover.

– Jeg har fire barn boende på to forskjellige steder, og pendler mye fram og tilbake. I tillegg lager jeg musikk, holder på i studio og er på turne. Da er livet fullt. Det er ikke tid til noe annet, avslutter han.

– Aldeles nydelig, sier musikkanmelder

Ifølge anmelder Øyvind Nyvoll fortsetter Erlend Ropstad å lage kompromissløs musikk med dette albumet. Han trekker frem Ropstads insisterende stemme, hans nesten naivistiske, personlige og vakre tekster, samt et lydbilde som er upolert og rufsete.

– Dette er et aldeles nydelig album. Jeg blir ordentlig rørt når jeg tar tekstene hans innover meg. Det virker som Ropstad lager musikk fordi han må, og at han henter alt ut av seg selv. På den måten blir det hele veldig nært og personlig, mener anmelderen.

Han belønner "Alt som har hendt" med en klar nier.

POENGSUM: 9 av 10.

Musikkanmelder Øyvind Nyvoll.

Anmelder Øyvind Nyvoll, blir rørt av Ropstads nye plate.

Foto: Janne Aateigen / NRK